Zakaj bi vedno sadili samo rastline, ki jih že dobro poznate. Zima je zagotovo uničila nekaj vaših lanskoletnih sadik, zato jih to leto zamenjajte z bolj eksotičnimi. To bo razširilo vaša obzorja, poleg tega pa se boste lahko ob obisku rastlinjaka pogovorili z ljudmi, ki te rastline dejansko vzgajajo.

Stenske plezavke

Če imate ob vrtu steno, jo poživite s plezavko.

Dregea sinensis: Ta bolj slabo poznana plezavka najbolje uspeva na južni steni, popestri pa jo s kopico lepih belih cvetov. Njen videz daje vtis krhkosti, vendar pa lahko preživi tudi precej mrzlo vreme.

dregea_sinensis_1819212b.jpg

Mitraria coccinea: To grmičevje, ki hitro obraste steno, ima neverjetno eksotične rdeče cvetove.

mitraria_coccinea_lake_caburqua.jpg

Pileostegia viburnoides: Ta vzpenjavka je zimzelena, pozno poleti pa ima tudi bele cvetove. Sicer raste zelo počasi, toda ko enkrat doseže svojo velikost, je prav impresivna.

b_pileostegia_viburnoides_bernd.jpg

Grmičevje in drevesa

Vrtnarji pravijo, da prodajo čedalje manj grmičevja. Morda ima čedalje več ljudi manjše vrtove; lahko pa, da se jim enostavno zdijo dolgočasni. Vendar pa to ni vedno res. V svoj vrt zasadite tudi nekaj grmičevja, saj ta vzpostavlja lep kontrast z ostalimi morda na prvi pogled bolj privlačnimi vrstami. Nekaj več igrivosti pa vnesemo tudi z različno visokimi rastlinami, zato zasadite tudi kakšno drevo.

Indigofera hebepetala: Izredno zanimivo grmičevje, ki uspeva samo na sončni legi, ima kopico močno rdeče rožnatih cvetov.

3520915536_00b959d7f0.jpg

Albizia julibrissin rosea: Ne preveč visoko drevo vzcveti z majhnimi rožnatimi cvetovi, ki delujejo kot nežni kosmi vate.

pic000537.jpg

Zelnate rastline

V zadnjem času so čedalje bolj priljubljena izbira.

Anemonopsis macrophyll: Ta trajnica ima praproti podobno listje in elegantne nežno vijolične cvetove, ki so odprti od julija do septembra.

sp_anemonopsis_macrophylla1.jpg

Seveda pa ni potrebno iskati prav vrst, ki smo jih predstavili danes. Enostavno se prepustite svojemu občutku ter nato uživajte v novem izzivu.