Upoštevajte, kam boste vrtno garnituro umestili

Prišla je pomlad, zato je prijetno čim več časa preživeti zunaj; uživanje na balkonu ali vrtu pa je toliko večje, če ju krasi primerna vrtna garnitura. Njeno izbiro pravzaprav najbolj omejuje sama razpoložljiva velikost prostora - še posebno, če želite namestiti bolj udobne masivne naslonjače ali jedilno mizo za več oseb.

garden_design_ideas_1.jpg

Vrtne garniture so proizvedene iz različnih materialov: lesa, kovanega železa, ratana, plastike in drugih umetnih materialov, ki pogosto oponašajo videz naravnih. Res je, da je pohištvo iz naravnega materiala lažje uskladiti z okolico, poleg tega pa je tudi bolj prijetno za človeško telo, vendar pa pohištvo iz umetnih materialov in kovin lažje prenaša izpostavljenost zunanjim vremenskim vplivom, še posebno vlagi. Material vrtne garniture zato izberite glede na njeno umestitev. Če bo stala v pokritem prostoru, je lahko tudi povsem naravna.

Dileme pri izbiri pogosto povzroča tudi oblika mize. Čeprav sta ovalna in okrogla oblika nekako mehkejši in bolj elegantni, zavzemata več prostora kot kvadratna miza istih dimenzij, okoli katere lahko postavimo tudi več stolov. Prednost kvadratne ali pravokotne mize pa je tudi, da jo lahko vedno enostavno potisnete k zidu.

vrtninamjestaj_heba_2000.jpg

Vrtno garnituro uskladite z okolico

Vrtna garnitura je lahko tudi iz kombinacije različnih materialov. Izredno privlačne so denimo kombinacije kovanega železa in lesa, ratana in stekla ter plastike in kovine. Barvo vrtnega pohištva sicer vedno uskladite z barvami okolice – z barvo sončnika, fasade, vrtne ograde in tako naprej; dodatno pa jo poudarite z izbiro dekorativnih blazin. Vrtna garnitura je namreč vedno element, ki ga vnašate v že obstoječo okolico.

Sam stil vrtne opreme uskladite s celotno ureditvijo vašega doma. Ureditev vrta ali balkona namreč daje določen pečat celotnemu stanovanju. S skrajno moderno minimalistično opremo in fasado se tako sploh ne poda masivno vrtno pohištvo iz kovanega železa in lesa, ki je bolj primerno za nekoliko bolj rustikalno okolje.

vrtni_stol_atlas.jpg

Sicer lahko z vrtno garnituro ustvarite tudi zanimiv kontrast: zelen vrt denimo naglasite z bolj pisanim pohištvom ali povsem modernimi hladnimi linijami. Če pa vam ustreza bolj mirna okolica, je bolje, da pohištvo povsem uskladite z vrtom ter se odločite za les ali ratan. Končna izbira je vedno odraz okusa stanovalca. Nekateri se bolje počutijo v bolj živahnih prostorih, nekateri pa v bolj mirnih.

Vsekakor pa ne pozabite, da morate opremljanju zunanjega dela posvetiti ravno toliko časa kot opremi notranjega, saj je v pomladnih, poletnih in jesenskih dnevih izjemno pomemben del vsakega domovanja. 

modern_pool_design_1.jpg

Več idej pa lahko dobite tudi v naši fotogaleriji.