Veliko ljudi misli, da kompost ustvarimo tako, da si enostavno izberemo primeren prostor na vrtu ter tja odvržemo vse naravne odpadke, ki se bodo nato sami razgradili in v šestih do dvanajstih mesecih pripravili primerno mešanico za pognojitev vrta. Takšno razmišljanje na žalost povzroči samo veliko smrdečo zmešnjavo.

compost.jpg

Poskrbite za mikrobe

Kompost pravzaprav ustvarijo mikrobi ali črvi, ki kot del živalskega sveta potrebujejo hrano, zrak in vodo. Mikrobi denimo potrebujejo pravilno razmerje ogljika in dušika. Ogljik jim daje energijo, dušik pa jim omogoča razmnoževanje. Recept za učinkovit kompost je torej naslednji: 30 kosov papirja ali listja (ogljik) z enim kosom hrane ali trave (dušik). Mešanica pa mora biti tudi vedno vlažna ter dobro prezračena. Če to upoštevate, bodo mikrobi proizvajali kompost, ogljikov dioksid in vodno paro. Če pa nimajo dovolj kisika ali pa je razmerje med ogljikom in dušikom napačno, bodo pričeli proizvajati smrdeče organske kisline.

Če pa vaš kompost še vedno ne oddaja prav prijetnega vonja, poskusite bolje zmešati ostanke hrane in listja ali papirja. Tako bo namreč hrana, ki se bo razkrajala, hitreje oddajala kisik, kot pa ga bo nato spet porabljala. Če je kup preveč vlažen, vanj vmešajte več suhega listja ali papirja. Voda namreč oddaja kisik kar tisočkrat počasneje kot zrak. Kompost poskusite narediti tudi bolj porozen, in sicer tako, da mu dodate koščke lesa, slamo in suho listje. Praznine, napolnjene z zrakom, bodo izboljšale pretok zraka in pripomogle k bolj uspešnemu delu mikrobov. Vedno pa lahko dodate tudi več ogljika, saj preveč dušika proizvaja smrdljiv amoniak.