Velika pozornost je bila namenjena razbremenitvi uporabnika

Na preizkusu smo imeli eno Stihlovih najmočnejših motornih kos z oznako FS 360C. Zaradi močnega motorja z 2,3 konjske moči je njena teža razumljivo precejšnja, saj znaša osem kilogramov in pol. Za pravo razporeditev teže na kosca poskrbi priložen oprtnik, saj udobne naramnice in razširjen hrbtni del zagotavljajo udobno košnjo. Presenetljivo je predvsem to, da je s takšno opremo košnja morda celo manj obremenjujoča za ramena in hrbet, kot bi bila z uporabo kakšne lažje kosilnice, kjer je vsa teža zgoščena v ozkem traku, ki si ga čez ramena povezne uporabnik. Dobra delovna izkušnja je delno posledica tudi naprednega sistema proti vibracijam, ki na kosi tresljaje blaži na štirih točkah.

stihl_kosa1.jpg

Da kar v začetku predstavitve opravimo z nošenjem naprave, se posvetimo še sistemu za namestitev Stihlove kose na oprtnik. Ta je prilagodljiv, v prid pa mu šteje predvsem to, da je zelo enostavno izdelan. Ne gre za popuščanje vijaka in prestavljanje zatiča, temveč je na osi kose nameščenih približno deset kovinskih lukenj, kamor lahko vpnemo kovinsko sponko oprtnika. Bodite pozorni na poudarek na materialih, saj je večina najbolj izpostavljenih elementov na Stihlovi kosi izdelana prav iz kovine in ne iz plastike.

Trikraki nož kot serijsko rezilo

Kosa stihl FS 360C je serijsko opremljena z lahkim zagonom ErgoStart. Zagon motorja je dokaj enostaven, sploh če bi ga primerjali s kakšno motorno koso starejše izvedbe. Kosa se prodaja z nameščenim trikrakim rezilom in priloženo rezalno glavo z nitko, kar je torej ravno obratno kot pri večini motornih kos, kjer je nož del dodatne opreme. Zanimiva razlika je že kazala, s čim se lahko FS 360C najbolj ponaša – s košnjo odpornega rastlinja. Koscu smo na preizkusu naročili, naj očisti rob njive, ki je po zimi ostal zaraščen s suho travo in robidovjem.

stihl_kosa2.jpg

Kot je bilo pričakovati, se je nož zelo dobro izkazal, posekal pa je tudi kakšno tanjšo olesenelo vejo bližnjega grma. V nobenem primeru vam ne svetujemo preizkušanja zmogljivosti noža, zato ga uporabljajte samo za tisto, čemur je namenjen. S trikrakim nožem in zmogljivo motorno koso boste lahko brez težav pokosili trpežnejše trave in kakšno manjše grmovje, zagotovo pa to ni kombinacija, s katero bi se lotili čiščenja bregov in redčenja grmovja. Za takšna dela obstaja žaga, ki naj bo zaradi varnosti in učinkovitosti prva izbira.

Mogočna rezalna glava z nitko

Priložena rezalna glava je presenetljive velikosti, kar je zgolj potrdilo profesionalno naravnanost Stihlove kose. Čeprav se po naših izkušnjah že z najmanjšimi glavami, ki so nameščene na Stihlovih vstopnih modelih, da kositi tudi posušeno in strjeno travo, je takšna vrhunska kosa pričakovano naredila pravo predstavo. Suha trava, močnejši plevel in drobne vejice – pod najlonsko nitko je klonilo vse. Zaradi zgodnje pomladi so bile naše možnosti za testiranje omejene, zato smo glavo in nož preizkusili predvsem v suhem rastlinju. Vseeno pa ne dvomimo, da kakšen mesec ali dva kasneje stihl FS 360C ne bi bliskovito opravil tudi s koprivami, praprotjo in podobnim. Glede na to, da smo na testu uporabljali standardno okroglo nitko, ima kosa ob kakšni nadgradnji v to smer še veliko rezerve.

Za profesionalne in zahtevne domače uporabnike

stihl_kosa3.jpg

Stihl FS 360C je motorna kosa, ki jo proizvajalec priporoča predvsem profesionalnim uporabnikom. Uporabljajo jo vrtnarska podjetja, profesionalni urejevalci okolice in komunalni delavci za čiščenje rastja ob cestah. Če za košnjo velike površine ali trdovratnega rastja iščete zanesljivo in zmogljivo motorno koso, bi vam morda ustrezal tudi kakšen manjši Stihlov model, kot je na primer FS 240. Tudi ta kosa je opremljena z motorjem z 2,3 KM, a zaradi nekaj dodatkov manj lažja za dober kilogram in zato nekoliko bolj podvržena vibracijam. Pri izbiri prave naprave pa morate biti pozorni v obe smeri. Navadno opozarjamo, da ne kupujte premočnih, prevelikih in pretežkih strojev, če jih zares ne potrebujete. Tokrat pa pri testu Stihlove motorne kose malo pomagamo tudi v nasprotno smer – če iščete stroj z najboljšimi zmogljivostmi, naj vas pridevnik »profesionalno« nikar ne prestraši.

Stihl FS 360 C

Delovna prostornina (cm3): 37,7
Moč KW/KM: 1,7/2,3
Teža (kg): 8,5
Skupna dolžina brez rezalne garniture (m): 1,79
Vsebina rezervoarja za gorivo (l): 0,75