Domači bar je pravzaprav pregradni pult, ki ga uporabljamo za pripravo pijače ali hrane; okoli njega lahko postavimo barske stole in ustvarimo prostor za obedovanje, služi pa lahko tudi za odlaganje gospodinjskih pripomočkov. V odprtih prostorih je bar skoraj nepogrešljiv element notranje opreme.

Pregradni pult

Zaradi všečnih oblik in raznovrstnih možnosti postavitve je domači bar vedno v trendu. Zadnji trendi narekujejo, da uporabimo drzne oblike, ki naj služijo tudi drugemu namenu. Običajno je bar zasnovan tako, da razdeli prostor; kar pomeni, da se estetsko in funkcionalno vključi v interjer obeh prostorov, med katerima je umeščen. Tako postane večnamenski in prilagodljiv, če kar najbolje izkoristi oba dela prostora.

bar_4.jpg

Bar, k pregradi prostor, je po navadi masivnejši, zato zahteva minimalističen dizajn. Če se odločite za izvedbo v obliki črke L, lahko eno stran bara (v kuhinji) oblikujete kot klasičen bar z visokimi barskimi stoli, medtem ko drugi del (v dnevni sobi ali jedilnici) okrasite z vitrino, predalnikom ali drugimi elementi, ki se estetsko ujemajo z opremo in dekoracijo odprtega prostora.

Za pultom bara lahko jeste

Včasih so pregradni pult uporabljali izključno kot bar za točenje pijač, danes pa ga lahko izkoristimo tudi v druge namene. Najpogosteje ga uporabimo kot prostor za obedovanje. Glede na velikost prostora ga organizirajte linearno, zaobljeno ali mnogokotno. Pročelje bara prilagodite barvam in materialom druge opreme v sobi, zraven pa dodajte še privlačne barske stole. Priporočamo vam, da se poigrate s svetlobnimi efekti, ki bodo v večernih urah prav posebno razsvetlili območje bara.

Bar kot površina za pripravo hrane

Da boste domači bar čim bolje izkoristili, ga uporabite kot podaljšek kuhinjske delovne površine za pripravo hrane. Dizajnersko naj se povsem vključi v kuhinjo, zato je morda bolje, če izberete minimalistično opremljenega oziroma takšnega, ki se bo ujemal tudi z dnevno sobo ali jedilnico.

bar_2.jpg

Za pultom bara lahko kuhate

Če želite predel za kuhanje ločiti od drugega dela kuhinje, štedilnik postavite v kuhinjski otok ali bar, nadenj pa pritrdite še zanimivo kuhinjsko napo. Pročelje bara naj ima stekleno vitrino, v katero boste pospravili kuhinjsko posodo in dekorativne predmete. Vitrino osvetlite na več delih. Na podoben način lahko namesto ali poleg štedilnika v bar dodate tudi pomivalno korito.

Več fotografij zanimivo oblikovanega domačega bara pa si oglejte v naši fotogaleriji.