Ravne stopnice

Ni nujno, da so navadne ravne stopnice dolgočasne, saj jih lahko lepo popestrite z oblogami, lesom, ploščicami in ne nazadnje s kamnom. Veliko sodobnih stanovanj ima stopnice iz betona, ki je idealen material za preplastitev. Če želite stopnišče prenoviti, čez beton le namestite lesene, na primer hrastove talne obloge. To bo veliko ceneje, kot če bi izvedli večje strukturne spremembe stopnic in prostora.

staircases_wood.jpg

Spiralne in zavite stopnice

Spiralna stopnišča so zgrajena okoli centralne osi kot polžja hišica, ograjo pa imajo samo na zunanji strani. Primerna so za manjše in trendovsko opremljene prostore. Za spiralne stopnice potrebujete luknjo v stropu, ki mora biti 10 centimetrov širša od premera stopnišča. Postavite jih na sredino dnevnega prostora ali ob steno, odvisno od tega, koliko jih želite dodatno izpostaviti ter seveda glede na lego zgornjih prostorov.

 

spiral_stairs_4.jpg

Zavite stopnice pa so, kot že ime pove, enostavno zavite, tako da nimajo sredinske osi, temveč ograjo na obeh straneh. Te zavzamejo več prostora, potrebujejo pa tudi močan podporni zid, ki prenese večino njihove teže.

Stopnišče s preprogo

Če so vam ljubše od lesa, lahko čez stopnice položite preprogo. Preproga bo polepšala sicer dolgočasno obliko ali stil stopnic; poskrbite le, da boste kupili takšno, ki je primerna za stopnice. To pomeni, da morate nujno izbrati kakovosten in trpežen material. Najbolje je, če je narejena iz 80 odstotkov  volne in 20 odstotkov najlona.

Konzolne stopnice

Konzolne stopnice s stekleno ograjo (ali brez nje) so videti čudovite, vendar potrebujejo tudi malo bolj profesionalno namestitev. Najbolje bo, če se obrnete po strokovno pomoč, da bodo pravilno in varno montirane.

konzolne_stopnice2.jpg

Izmenične stopnice

Če želite ustvariti dostop do podstrešja, so idealne izmenične stopnice. Naklon stopnic je zelo strm, od 42 do 65 stopinj, za lažje premikanje pa je ena stopnica izdelana le do polovice. Strani polovičnih stopnic se izmenjujejo, da lahko normalno hodite navzgor. Tako stopnišče sicer ni ravno primerno za majhne otroke.

Več fotografij pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.