Estetika stekla ponuja številne možnosti. Odkar v steklarstvu uporabljajo laminirano in kaljeno steklo, ki je predvsem trše od običajnega, se meje, ki so prej omejevale uporabo tega materiala, brišejo.

Nove oblikovne rešitve

Kot prvi so nove priložnosti prepoznali arhitekti, ki jih zanimajo vsi materiali, ki kar najbolj prepuščajo svetlobo. Izboljšave na področju čvrstosti stekla omogočajo številne nove oblikovne rešitve, kot so plavajoče stopnice, ki so podprte samo v steni. Tako tudi steklene stopnice niso nikakršen ekstravagantnen ali neizvedljiv element v središču doma.

Varnost pomembnejša od estetike

Oblika in estetika sta pri izvedbi tega zahtevnega projekta pomembni, a kljub temu so na prvem mestu še vedno varnostne zahteve. Pri izdelavi steklenega stopnišča konstrukcijo praviloma izdelajo iz trpežnejšega stekla. S tem elementom bomo v interjer vnesli visoko kvalitetne vizualne učinke, seveda pa pri tem ne smemo pozabiti na varnost.

Postopek izdelave steklenega stopnišča

Izdelava steklenih stopnic temelji na procesu laminiranja stekla. Pri tem spojimo eno ali več stekel v nedeljivo celoto s PVB-folijo, ki je lahko transparentna ali barvna. Zgornja plast stekla ima vlogo zaščite spodnjega nosilnega dela. Da bi bilo steklo kar najbolj zaščiteno proti drsenju, je obdelano še s sitotiskom, ki preprečuje zdrs.

Spodnji del stopnic je praviloma izdelan iz dveh steklenih delov, ki sta po navadi enake debeline, kar pa ni pogoj. Takšno stekleno stopnišče povsem ustreza estetskim in varnostnim pogojem in izpolnjuje svojo funkcijo v moderno opremljenem domu.

Vir: www.gradimo.hr