Likajte, ko je elektrika cenejša

Likajte takrat, ko je elektrika cenejša; prav tako pa tudi likajte sproti, po vsakem pranju. Če se vam bodo namreč nabrali celi kupi perila, jih boste zagotovo likali veliko počasneje in bolj naveličano ter tako porabili veliko več energije.

Ko obešate perilo, ga skrbno zravnajte, pa tudi obesite ga tako, da se bo zaradi gravitacije zravnalo še samo. Res je, da boste perilo zato morda obešali deset minut dlje, toda kasneje se boste lahko prepričali, da ga boste likali precej manj časa.

Najprej zlikajte občutljiva oblačila

Ko vključite likalnik, ne čakajte, da se povsem segreje. Takoj začnite likati tkanine, ki so bolj občutljive in zato ne potrebujejo visokih temperatur. Nato se lotite bombažnega perila, na koncu, ko je temperatura najmočnejša, pa preidite še na lan in platno.

Perilo likajte, ko je še malce vlažno, saj ga lahko tako zlikate veliko hitreje, prihranite pa še destilirano vodo. Pazite le, da ni še mokro, saj ga boste v tem primeru spet morali likati dlje. Če je že suho, pa ga v vsakem primeru malo navlažite.

Lažje likanje s teflonsko podlogo

Če kupujete nov likalnik, se odločite za takšnega s teflonsko podlago. Lika namreč hitreje in bolj učinkovito, z njim pa je tudi lažje upravljati. Prav tako ni vseeno, kakšna je vaša deska za likanje. Naj bo čim bolj gladka, da bo likalnik lažje drsel po perilu.

Ko izključite likalnik, ne pustite, da se ohladi sam. Nekaj kosov perila, ki ne potrebujejo visoke temperature ali zelo skrbnega likanja, si pustite za konec ter likajte, dokler se likalnik ne ohladi.