Material in vzdrževanje

Material izberite glede na to, čemu je ograja namenjena. Če je njen glavni namen zaščita pred nepridipravi, se odločite čvrstejši material, kot je na primer aluminij. Na vrh ograje lahko dodate ostre dekorativne konice, ki bodo pomagale odganjati vsiljivce.

V mislih imejte tudi vzdrževanje ograje. Vinilne, panelne in žične ograje skoraj ne potrebujejo vzdrževanja, občasno jih lahko le očistimo s cevjo za zalivanje. Večina panelnih ograj je tudi protirjavno zaščitenih ter jih je lahko namestiti. Žične ograje so po navadi tudi razmeroma poceni. Primerne so predvsem takrat, ko nameravate ograditi večjo površino. Pri kakovostnih ograjah so vsi deli pocinkani, da so zaščiteni pred rjo in korozijo. Tudi vrata so lahko iz enakega materiala.

aluminium_custom_raked.jpg

Zaščita pred vlomilci

Zadnji del hiše je najbolj ranljiv, ko gre za vlomilce. Večina jih namreč vdre skozi zadnja ali stranska okna ali vrata. Dva metra visoka ograja naj bi sicer zaščitila vaš dom, vendar pa je večina tatov precej gibčnih in jo lahko preplezajo. Če pa sta ograja oziroma vsaj njen vrh videti, kot da ne bi zdržala človeške teže, to lahko odvrne vlomilca, ki si ne bo želel tvegati hrupa ali poškodbe.

Strogi videz ograje lahko nekoliko omilite z rožami, na primer vrtnicami. Te lahko s svojimi trni nadomestijo bodečo žico na vrhu ali pa jo imajo za oporo ter rastejo med njo ter s tem poskrbijo za dodatno zaščito. Bodečo žico je samo po sebi precej lahko prerezati s kleščami, če pa je žica prepletena z vrtnicami, pa bo imel ropar precej več dela. Pri bodeči žici na vrhu je sicer treba upoštevati nekatera varnostna pravila – ne sme se na primer nagibati čez ograjo.

rose_in_barbed_wire.jpg

Grmički in živa meja naj bodo dovolj nizki, da se vlomilec ne bo mogel skrivati za njimi. Prodnata pot bo vlomilcu preprečila tih dostop do hiše in opozorila stanovalce na njegovo navzočnost. Za nekatere ograje, sploh če so v bližini glavne ceste ali visoke več kot dva metra, boste morda potrebovali gradbeno dovoljenje.

Vrata z dvojno ključavnico

Lesena vrata so roparjem precej prijazna, saj jih po navadi ni težko preplezati. Vrata iz kovanega železa so navadno bolj učinkovita za zaščito. Težje jih je preplezati, pa še vidi se skoznje. Če je le mogoče, imejte na vratih vsaj dve ključavnici. Pri kovanih železnih vratih lahko kot dodatno zašito uporabite še verigo s ključavnico. Vrata zavarujte tudi pred tem, da bi jih ropar kar cela snel. To lahko preprečite z varjenjem tečajev.