Oglejte si nekaj trendov, ki so vam lahko v navdih, ko boste v naslednjih mesecih premišljevali o preobrazbi svojega doma.

Mehki odtenki in toni

Gospodarska negotovost se širi po svetu in zato potrebujemo udobno okolje, kjer se lahko sprostimo in dobro počutimo, kar se odraža v naši izbiri dekoracije in barv. Poudarek je na mehkih, sproščujočih odtenkih in zastrtih tonih. Ker poskušamo ne glede na vse ostati pozitivni, ko gledamo v  prihodnost, še naprej kombiniramo žive, močne barve z nevtralnejšimi toni.

soft_relaxing_hues_and_tones.jpg

Ekološki trend in naravne barve

Ekološki trend je še vedno močno prisoten. Naravne barve, lončnice in ročno narejeni izdelki so še vedno priljubljena oblika dekoracije. Če želite dobiti kako idejo, se malo ozrite okrog sebe – surovi, nedokončani materiali in ročno narejeni izdelki so lahko neusahljiv vir navdiha.

Eksotične barve

Mešanje globalizacije z našo željo po potovanjih odpira cel spekter novih možnosti. Na potovanjih po svetu ne dobimo le novih spominov, ampak tudi nove ideje, kako opremiti naš dom. Priljubljeni cilji, kot so Azija, Rusija in Indija, so prave zakladnice živih, svetlih in eksotičnih barv in idej. Tudi tistim, ki ne potujejo veliko, so tuji trendi in stili dostopni prek spleta ali drugih medijev.

Nevtralni sivi in rjavi odtenki

Ti odražajo željo po varnosti in zanesljivosti v tem negotovem, nenehno spreminjajočem se svetu. Predstavljajo varno, nevtralno zatočišče in so zato priljubljena izbira za notranjo opremo. Spremembo videza sobe dosežemo že, če si omislimo blazine, dekoracijo oken ali druge dodatke v teh barvah. Dominantna barva v tej paleti je nevtralno siva. Ta je popolna za ta negotovi čas, saj simbolizira dolgoživost in sedanjost. Če hočete le en barvni tip, v sobi uporabite le sivo; moderni sta kovinsko ali pa biserno siva. Za več energije in življenja lahko dodate še nekaj svetlejših okraskov.

neutral_gray_and_brown_shade_colour_decoration.jpg

Letos je v modi tudi rjava. Ta topla barva, ki nas pomirja, spominja na cimet, ingver, kavo, konjak ali karamelo. V želji, da bi se znova povezali z okoljem in naravo, nas privlačijo barve zemlje, peska in naravne tkanine, kot sta lan in bombaž - lahko v kombinaciji z živahnejšimi odtenki.

Sočne sadne barve in okusi

Naša predanost planetu se kaže tudi v izbiri zelene barve. Lahko ji dodamo malo rumene, saj je tako bližje zemeljskim tonom. Lahko si na primer omislimo tako stene kot tla v barvi avokada ali klorofila. Bogatejšo zeleno dobimo, če ji dodamo nekaj modre v odtenku safirja ali akvamarina.
Naše navdušenje nad azijskimi državami, kot sta Indija in Kitajska, nam je prineslo žive rdeče in oranžne barve, ki sobo napolnijo z energijo in svetlobo. Rdeča lahko rahlo spominja na pomarančno lupino ali brusnico. Sočne barve in okusi, ki spominjajo na tropske cvetice, nas vedno znova očarajo.

rich_colours_in_home_decor.jpg

Še vedno je v modi koralna barva. Rožnata postaja bolj subtilna in sofisticirana ter ima pridih oranžne. Razlike med rjavimi in oranžnimi toni počasi bledijo. V nekatere oranžne odtenke prodirajo rumeni poudarki. Vijolična, barva slive, grozdja, perunike, jajčevca, indigo – to so le nekatere iz palete bogatih barv, ki so postale glavni igralec v notranji opremi v zadnjih letih. Še vedno so v modi – še posebno tiste, ki se nagibajo k rdečim odtenkom. Čudovite so v kombinaciji s svetlimi barvami, kot sta rožnata ali neonsko zelena, pa tudi s črno ali sivo. Globoko modra ostaja klasika, ki poudarja eleganco našega doma, medtem ko nam modrina neba daje občutek svežine.

Več idej za ureditev doma v  modnih barvah in odtenkih si lahko ogledate v naši fotogaleriji.