Odločitev za zeleno streho

Vedno več ljudi po vsem svetu se odloči za zelene strehe. Odločitev je enostavna, saj v okolje oddajajo manj škodljivih emisij ogljikovega dioksida. Zelene strehe nudijo živalim zavetje, zato povečujejo biotsko raznovrstnost v mestih. Ker poleti hišo ohladijo, so stroški klimatskih naprav nižji. So tudi odlični prevodniki strel. Zadržijo lahko določeno količino deževnice, kar pride prav ob večjih nalivih.

zelenastreha2.jpg

Z rastlinjem poraščene strehe delimo na ekstenzivne in intenzivne, njihova zasaditev pa je lahko organska ali anorganska.

Prvi koraki

Ekstenzivne strehe imajo plitko nasajeno rastlinje, zemlja pa je slabše kakovosti, zato lahko na njih nasadimo le omejene vrste rastlin. Intenzivne strehe pa vsebujejo kvalitetno zemljo in omogočajo globljo zasaditev rastlin. Pri odločitvi, kakšno zeleno streho izbrati, naj vam pomaga strokovnjak, saj vsaka konstrukcija ni dovolj močna, da bi podprla vašo odločitev. Intenzivna zelena streha je na primer precej težja od ekstenzivne.

Sestava zelene strehe

Na površino strehe najprej položite primerno zaščito, ki zadrži vodo. Namestite tudi podlago, ki bo zagotovila, da zemlja ostane na ostrešju in je ne bo spral že prvi naliv dežja. Ne nazadnje pa potrebujete tudi primerno zemeljsko mešanico, ki je po navadi sestavljena iz 20 odstotkov zemlje in 80 odstotkov peščenjaka in recikliranih materialov, ki omogočijo, da voda zemljo napoji enakomerno. Na to podlago zasejete trato in druge okrasne rastline, grmovnice in drevesa.

Zelene strehe imajo daljšo življenjsko dobo

zelenastreha1.jpg

Vsi pomembnejši proizvajalci na tem področju poudarjajo, da ima z zelenjem nadgrajena streha kar 15 do 20 let daljši rok trajanja od običajnih ravnih krovov. Vodoneprepustne pa naj bi ostale kar štirideset let. Kljub 20-odstotnemu večjemu začetnemu finančnemu vložku je zeleni krov najboljša rešitev, saj temperatura na površini strehe ni nikdar višja kot 25 stopinj Celzija. Zato prihranimo tudi pri stroških energije za ohlajanje hiše v vročih mesecih.

Odlični izolatorji hrupa

Zelene strehe pa so tudi odlični izolatorji hrupa. Glede na debelino in vrsto krovnih slojev lahko hrup v notranjih prostorih hiše z zelenim ostrešjem zmanjšamo tudi do 40 decibelov. Strokovnjaki zato priporočajo uporabo le-teh na letališčih, v tovarnah, velikih garažnih hišah, bolnišnicah, šolah, otroških vrtcih, trgovskih centrih oziroma na vseh lokacijah in v njihovi okolici, kjer sta tišina in temperaturno ravnotežje eni izmed glavnih zahtev. V Nemčiji, vodilni državi na področju strešne hortikulture, je to že splošno sprejet način razmišljanja.

Več primerov ureditve zelenih streh najdete tukaj.