Dekoracija

Najprej pripravite prostor in poskrbite za praznično razpoloženje. Za začetek v kot sobe postavite lepo okrašeno božično drevesce, poleg tega pa v prostor dodajte praznično okrašene svečnike ali večje svetilke. Pri dekoraciji uporabite naravne materiale, denimo omelo, ter zeleno, rdečo, belo, srebrno ali zlato barvo – barve med seboj kombinirajte. Izdelajte papirnate snežinke ali pa na jedilno mizo postavite s čipkami okrašen prt. Na jedilni mizi naj se znajdejo okrasni venček, sveče, zvončki in ne nazadnje kristali, s katerimi lahko okrasite tudi stene ali notranjo opremo.

Hrana

Brez hrane na zabavi seveda ne gre, zato poskrbite, da gostom postrežete okusne praznične jedi. Pripravite lahko beluše, zavite v pršut (in sir): šparglje najprej narežete in jih položite v pekač, nato pa polijete z olivnim oljem, soljo in poprom. Pecite jih, dokler niso hrustljavo pečeni, potem pa ohlajene preprosto zavijte v kos pršuta. Naredite tudi gorčico vinaigrette za zraven, in sicer tako, da zmešate polovico skodelice deviškega olja s tremi žlicami gorčice in kisom riževega vina ter vse skupaj posolite in poprajte. Beluše lahko na koncu okrasite z nasekljanimi mandlji.

asparagus_ham.jpg
 

Posladek

Poleg glavnih jedi na praznični zabavi postrezite tudi sladice. Spečete lahko medenjake, piškote ali rolade, ki jih še posebno lepo okrasite s prazničnimi motivi. Če niste ravno najboljši pek sladic, lahko zavijete v trgovino ali specializirano pekarno oziroma naročite svojim gostom, naj en posladek po izbiri prinesejo s seboj.

Pijača

Ključ do uspešne in sproščene zabave je najpogosteje izbrana pijača. Poleg standardnih pijač, ki ste jih vi in vaši gosti vajeni, poskusite še toplo  kuhano vino, v katerega lahko vsak gost poljubno nasuje začimb. Ponudite lahko na primer tudi viski, destilirano žgano vino (brandy) ali liker. Če bodo na zabavi tudi otroci, območje z alkoholnimi pijačami jasno ločite od brezalkoholnih pijač!

christmas_party.jpg

Izmenjava daril

Zabaven način za spodbuditev prazničnega vzdušja je organizirana izmenjava daril. Vsak gost naj prinese eno zavito darilo, ki je lahko nekaj smešnega, preprostega ali nekaj lepega. Ko gosti prispejo, naj darilo oddajo na poseben kup, vi pa jim pripravite okroglo stekleno skledo, v katero zmečite prepognjene listke s številkami. Številke naj označujejo darila, gosti pa naj po zaporedju izberejo svojo številko oziroma darilo. Vsak naslednji gost lahko izžreba novo številko ali pa »ukrade« darilo predhodniku. Darilo lahko zamenja lastnika le dvakrat. Zabavno igrico, v kateri naj sodelujejo vsi, igrajte, dokler ne odvijete vseh daril.