Vzemite si teden dni za priprave

Da, prav ste prebrali – dobra božična večerja zahteva kar nekaj priprave in prav nič vam ne bo škodilo, če se začnete pripravljati že kak teden prej. Če boste vsak dan postorili nekaj malega, boste med prazniki precej manj obremenjeni in precej bolj sproščeni. Če boste kuhali velike količine hrane, boste potrebovali veliko prostora v hladilniku in zamrzovalniku. Izognite se prelaganju hrane v zadnjem trenutku in raje že vnaprej začnite strateško porabljati zaloge živil, ki delajo gnečo v vašem hladilniku in zamrzovalniku.

Teden dni pred praznovanjem boste seveda težko nakupili meso in zelenjavo, brez težav pa nakupite živila, ki se ne pokvarijo tako hitro. Krompir, smetano, začimbe, moko, vino, penino in vse drugo, kar potrebujete za svojo praznično večerjo, lahko nakupite že zdaj in se tako vsaj delno izognete gneči v trgovinah. Naostrite kuhinjske nože, izpraznite kuhinjski pult, preverite, če imate dovolj kuhinjske folije, poiščite multipraktik in pobrskajte za recepti, ki jih nameravate uporabiti. Zdaj imate za to še dovolj časa, v zadnjem trenutku pa vam bodo vsi ti opravki vzeli veliko dragocenih minut.

Zadnje dejanje dan pred večerjo

Zdaj je čas za zadnje priprave! Veliko stvari lahko postorite že danes in tako poskrbite, da bo dan praznične večerje čim manj stresen, vi pa boste imeli neprimerno manj dela kot prejšnja leta. Še zadnjič preverite svoj nakupovalni listek – je na njem res vse, kar potrebujete? Preglejte vse recepte in nikar ne pozabite na reči, ki jih potrebujete pri vsakem obroku: sol, poper, prtičke in podobne drobnarije.

Nekatere jedi so seveda najbolj okusne sveže, neposredno s štedilnika ali iz pečice, pri nekaterih pa si lahko občutno olajšate delo in jih pripravite že dan vnaprej. To velja za vse sladice pa tudi za juhe, paštete, nadeve, omake, nekatere priloge in tako dalje. Razmislite, katere jedi s svojega prazničnega menija lahko pripravite vnaprej in nato postrežete hladne oziroma jih pogrejete. Pranje, lupljenje in rezanje zelenjave vzame ogromno časa, zato bo najbolje, da se tega podviga lotite že kak dan prej. Na predvečer praznovanja si lahko kup zelenjave prinesete pred televizor in med gledanjem svojega najljubšega božičnega filma poskrbite, da bo naslednji dan pripravljena na uporabo. Le pazite na prste!

Finale na dan praznovanja

Ste pripravljeni? Čaka vas le še zaključno dejanje – in tokrat bo precej bolj prijetno kot doslej! Seveda vam je v čast in zadovoljstvo, da lahko vsako leto gostite vso družino, vendar pa to nikakor ne pomeni, da bi morali prav vse postoriti sami. Izberite si nekaj zanesljivih članov družine, za katere veste, da vam bodo v kuhinji v pomoč, ne pa v napoto, in jih prosite, da sodelujejo pri pripravi. Najbolje bo, da se pri vas oglasijo že nekaj ur prej, da bo do velikega dogodka že prav vse pripravljeno. Brez slabe vesti jim lahko namenite predvsem dela, ki vam vzamejo največ časa in energije – ne nazadnje ste vi šef kuhinje!

Ne pozabite, da morate pijačo v hladilnik postaviti vsaj nekaj ur prej, da bo do praznovanja prijetno ohlajena. Če v hladilniku ni več dovolj prostora, lahko pijačo hladite tudi na prostem – v božičnem času je tam običajno dovolj hladno. Nimate vrta ali balkona? Steklenice lahko postavite tudi v prtljažnik avta, v njem je zagotovo hladno. Skoraj gotovo boste za božično večerjo pripravili pečenko, pečenega piščanca ali pa morda pečenega purana. Meso bo od nakupa pa do priprave počivalo v hladilniku, vendar bo bolje, če ga vsaj kaki dve uri pred začetkom peke postavite na kuhinjski pult. Pečenka, ogreta na sobno temperaturo, se bo neprimerno hitreje spekla, kar vam bo prihranilo kar nekaj dragocenega časa in poskrbelo za občutno manj stresa.

Vir: www.delimano.si