Znani ameriški kiropraktik Keith Overland poudarja, da je za nemiren spanec in jutranjo utrujenost lahko »kriva« prav blazina. Ne glede na položaj, v katerem spite, mora volumen blazine zapolniti prostor pod glavo in vratom in jima dati oporo. Materiali pri tem niso pomembni. Šteje le, kako se vi počutite na posamezni blazini. Svetujemo vam, da preizkusite različne, pri tem pa zaupate svojemu občutku.

Kakšno vrsto blazine izbrati?

spanjenaboku.jpg

Vodne blazine so zelo uporabne, saj se površina prilagaja uporabnikovi legi. Vendar pa so te blazine precej težke, kar lahko, če se med spanjem premikamo, povzroči, da si nategnemo mišice.

Anatomsko pravilne blazine so narejene tako, da imajo tovarniško izdelani vdolbino za glavo in oporo za vratni del. Narejene so iz spominske pene, ki zadrži uporabnikovo telesno obliko. Overland pojasnjuje, da te blazine zadržujejo tudi toploto, kar je lahko neprijetno za tiste z nemirnim spancem in za bolnike z vročino.

Posebnost velikih vzglavnikov je v obliki in velikosti. Lahko bi rekli, da še najbolj spominjajo na dolge svaljke. Radi jih imajo tisti, ki spijo na boku, saj te blazine uravnotežijo pritisk na hrbtenico. Blazino položimo vertikalno na posteljo oziroma vzporedno s telesom, da jo lahko med spanjem objamemo z rokami in nogami.

Najboljši položaj za spanje

spanjenatrebuhu.jpg

Ne glede na to, kakšen vzglavnik ste izbrali, Overland priporoča spanje na boku ali na hrbtu. Če ponoči pokrčimo kolena, zavzamemo nevtralni položaj. Tistim, ki radi spijo na trebuhu, pa priporoča, naj redno izvajajo vaje za vrat in hrbtenico. Tako se bodo izognili težavam s tem predelom.

Pri spanju na trebuhu je nevarno predvsem to, ker je glava ves čas obrnjena vstran, zato je pritisk na ramenski obroč, vrat in hrbtenico večji, kar lahko pripelje do resnih težav. Ugodno pa je, da naj bi spanje na trebuhu zniževalo krvni tlak.