Bistvo njihovega vsakoletnega tekmovanja je to, da ga po ideji iz leta 1999 Branka Goričana, predsednika gradbene sekcije pri OOZ Ptuj, pripravijo v javnem zavodu, kjer je obnova prostorov zaradi velikih finančnih vložkov pogosto negotova in odrinjena v prihodnost, zato imata akcija in tekmovanje prvenstveno humanitarni namen. Tako so bili v minulih letih v Splošni bolnišnici Ptuj, na Pediatrični kliniki v Ljubljani, porodnišnici v Mariboru, vrtcu na Ptuju, splošnih bolnišnicah v Celju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Izoli, na Jesenicah, spet na Ptuju in lani v ljubljanski porodnišnici.

Tekmovanje je letos potekalo v Centru za sluh in govor Maribor. V enem dnevu so prebarvali vse sobe, učilnice, hodnike in druge prostore. Uporabili so tople in pastelne odtenke barv, ki sta jih določila Jubova arhitekta svetovalca. Člani (6 ekip oziroma 32 slikopleskarjev) sekcije slikopleskarjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so prišli v Maribor iz vse Slovenije, skupaj pa so opravili več kot 800 delovnih ur, prepleskali 3800 kvadratnih metrov zidnih površin in pri tem porabili več kot 800 kilogramov barv znamke Jupol, ki jih je že trinajsto leto zapored kot generalni pokrovitelj prispeval Jub. Skupna vrednost tega humanitarnega projekta znaša po oceni OZS več kot 45.000 evrov. Naloga vsake tekmovalne ekipe je bila, da prepleska eno sobo in pripadajoči vratni podboj, prostovoljci, ki jih je bilo več kot 60, med njimi tudi dijaki mariborske in kranjske gradbene šole, pa so se lotili barvanja drugih prostorov.

Zmaga pripada vsem udeležencem vseh trinajstih let, najboljše rezultate pa so letos po mnenju strokovne komisije pokazali: Dekor plesk, Maribor (Tomaž Hribernik, Aleš Rožič), Samo Grabušnik, s.p., Maribor (Samo Grabušnik, Gregor Skerbiš), tretje mesto pa je osvojila ekipa pleskarstva Jože Voljkar, s.p., iz Zgornjega Tuhinja (Jože Voljkar, Janez Jeglič).