Kako infrardeče ogrevanje deluje?

Na podoben način kot sonce ogreva Zemljo dolgi infrardeči oziroma toplotni valovi ogrevajo predmete in živa bitja, ki absorbirajo energijo infrardečih valov in jo oddajajo v obliki toplote. Torej ne ogrevamo zraka, kot to počnejo običajni ogrevalni sistemi, ampak ogrevamo stvari v neposredni bližini: tla, stene, pohištvo in druge predmete ter ne nazadnje živa bitja − ti pa potem na naraven način oddajajo toploto v svojo okolico. Zaradi tega lahko prostor ogrejete na samo 20 stopinj Celzija in občutili boste enako količino toplote kot pri klasičnem načinu ogrevanja, kjer je zrak ogret na 23 stopinj. S tem zmanjšate stroške energije za 30 odstotkov.

Prednosti infrardečega ogrevanja

V primerjavi s klasičnim ogrevanjem na olje ali plin lahko z infrardečim ogrevanjem prihranimo do 60 odstotkov energije, nam je razložil Aleš Babič iz Ekosena, vodilnega podjetja na področju prodaje in svetovanja za infrardeče grelne panele na slovenskem trgu. Ker infrardeča toplota ogreva predmete neposredno, namreč ni tolikšnih toplotnih izgub, tudi če vseskozi odpiramo vrata in okna stanovanja. Prostor se tudi bolj enakomerno in hitreje ogreje.

ir_paneli_barve.jpg

Zato je z grelnimi paneli mogoče ogrevati manj, saj se energija takoj pretvori v predmet in človekovo telo. Infrardeči grelni paneli delujejo na električno energijo, ki se tudi počasneje draži v primerjavi z drugimi načini ogrevanja. Ne zavzamejo veliko prostora, v sebi ne zadržujejo tekočine, vgradnja pa je zelo enostavna, saj kurilna peč, radiatorji ali vodovodne cevi niso potrebni. Paneli so lahko tudi v okras, če izberete umetniško poslikane, ki spominjajo na stensko sliko. Investicija v tovrsten ogrevalni sistem vas bo sicer stala manj, kot če bi v bivalne prostore vgradili drug sistem ogrevanja.

Pomanjkljivosti IR-ogrevanja

Še vedno pa je pri infrardečem ogrevanju večja mesečna poraba energije, kot če na primer uporabljamo toplotno črpalko, pojasnjuje Babič. Zaradi tega je morda bolj smiselno, da kombinirate kamin na drva in električne grelne panele – v primeru drastične podražitve elektrike boste še vedno lahko izkoriščali obnovljiv les. Infrardeče ogrevanje je sicer okolju prijaznejše kot recimo ogrevanje na plin, a je zaenkrat še manj ekološko od ogrevanja na biomaso oziroma na druge obnovljive vire energije.

ir_grelni_paneli.jpg

Kdaj se odločiti za tovrstno ogrevanje?

Sistem infrardečega ogrevanja je mogoče namestiti kjer koli, bodisi v dnevni sobi, jedilnici ali kopalnici bodisi v garaži ali delavnici. Zaradi nizke teže grelnih panelov (okoli 4 kilograme) so le-ti preprosti za uporabo in namestitev tako na strop kot na stene. Zainteresirani kupci električnih infrardečih panelov se lahko za investicijo odločijo postopoma: »Najprej lahko poskusijo en panel – pri nas v podjetju imamo celo to možnost, da lahko kupci grelne panele vrnejo v treh mesecih, če z njimi niso najbolj zadovoljni − ali pa si ga sposodijo za štiri dni ali en mesec, če plačajo manjšo najemnino,« nam je še zaupal sogovornik iz Ekosena. Zaradi preproste tehnologije in enostavne vgradnje po njegovi oceni investicija za 120 kvadratnih metrov veliko hišo znaša okoli 4.000 evrov, v ceno pa je vključena tudi montaža.

Ali je infrardeče ogrevanje varno?

Po besedah Aleša Babiča je infrardeča toplota zdrava in ni nevarna za zdravje, saj je drugače na Japonskem ne bi uporabljali za zdravljenje, niti je ne bi vgrajevali v inkubatorje ali infrasavne. Opravljenih je bilo tudi več raziskav, ki so potrdile varnost uporabe infrardečih žarkov. Ti so namreč popolnoma naravni, ker so del sončne svetlobe in nimajo zveze z denimo škodljivim UV-sevanjem.