Žaga je opremljena s predseparatorskim filtrom, ki smo ga v naši prilogi že opisali, zaradi znižanja cene nima dekompresijskega ventila, nekatere rešitve pa so izvedene za pogosto uporabo, vendar ne profesionalno. Skratka žaga, ki vam jo lahko mirno priporočimo kot univerzalno žago za domačega uporabnika. Dovolj močno in okretno ter predvsem kakovostno izdelano.

Akcija staro za novo

stihl.jpg

Če že priporočamo, morda še to: po naših izkušnjah za manjša dela bolj priporočamo 40-centimetrski meč in ne 45-centimetrskega. S krajšim mečem namreč pridobite okretnost žage, tudi moč, glede prežagovanja debelejših debel pa tako in tako dvomimo, da je v vašem gozdu kakšno tako debelo drevo, da ga dober profesionalec ne bi mogel podreti s 40-centimetrskim mečem. Poleg tega naj vas opozorimo še na nekaj: Stihl s to žago začenja veliko akcijo staro za novo. Lastniki slovenskih gozdov imajo številne različne starejše žage, ki so preživele svoj vek trajanja in je pri njih tudi vprašljiva kakovost varnostnih mehanizmov, da o emisijah, teži, okretnosti niti ne govorimo. Tako vam bodo pooblaščeni Stihlovi trgovci in serviserji katero koli vašo žago odkupili za 50 evrov in vam priznali popust pri nakupu nove. In kaj bodo s starimi žagami? Šle bodo v ekološko predelavo.

MS 291

stihl_259_1.jpg

Poglejmo sedaj žago stihl MS 291, ki nam jo je za preizkus odstopilo podjetje Unicommerce iz Logatca, uradni zastopnik Stihla v Sloveniji, ki stane v jesenski akciji 648 evrov. Proizvajalec navaja, da je žaga namenjena za resno delo v gozdu z izjemo profesionalnega. Kot smo že omenili, ima žaga predseparator, ki se je v vseh dosedanjih modelih izkazal odlično, motor 2-mix pa zagotavlja 70 odstotkov manjše emisije izpušnih plinov in 20-odstotno manjšo porabo goriva. Antivibracijski sistem je dokaj dober, čeprav ne dosega rezultatov profesionalnih žag, ampak pri delu s to žago kot občasni uporabnik ne boste čutili nobenih razlik, kajti vrednost vibracij 4,5/4,5 (levo, desno) je rezultat, ki je že soliden in prijazen za uporabnika.

Žaga ni opremljena z dekompresijskim ventilom, vseeno pa je enostavna za vžig v vseh razmerah, posebno prikladen pa je sistem stranskega napenjanja. Žaga je opremljena s 55,5 cm³ motorjem, brez rezalne garniture in goriva tehta 5,6 kg, razmerje moči in teže pa je 2 kg/kW. Vsekakor pa je posebno zanimiv motor 2-mix, Stihlovi meči in sistem E matic (rollomatic) pa so pregovorno najboljše kakovosti. Pri večini mečev drugih proizvajalcev je namreč potrebno podmazovanje špice meča, pri Stihlovih mečih pa zaradi sestave (dve ploši) olje potuje do špice in podmazuje vse dele, kjer se giblje veriga. To pomeni trajnost meča ob hkrati do 50 odstotkov manjši porabi olja za podmazovanje verig.

stihl_259_2.jpg

Bistvo Stihlovih žag pa je tako in tako robustnost in kakovostna izdelava, pa naj gre za profesionalne žage ali večnamenske, in v tem smislu to več kot dosega tudi MS 291.