Pepel uporabite za izboljšanje komposta

Kompostiranje pepela je pravzaprav najboljši način, da zgorele ostanke lesa uporabimo na svojem vrtu. Pepel iz kurilne peči ali kamina lahko uporabimo za vzdrževanje naravnih pogojev znotraj komposta, saj prsti doda hranilne snovi. Razpadajoči materiali v kompostnem kupu lahko hitro postanejo nekoliko kisli, lesni pepel pa bo kislost izravnal, saj je bolj alkalen.

Vendar pa vam svetujemo, da ne uporabljate pepela, pridobljenega iz oglja – vsebuje namreč lahko kemične ostanke, ki jih dodajajo v oglje. Te kemikalije so škodljive za rastline, še posebno, če uporabite večji odmerek pepela. Zaradi tega je bolje, da uporabljate le pepel iz lesa, ki ni bil barvan ali kako drugače obdelan.

kompost_pepel_1.jpg

Kompost s pepelom namesto direktnega potresanja

Ker pepel po navadi dvigne pH-vrednost zemlje, ga ne uporabljajte direktno okoli rastlin, še posebno ne okoli rastlin, ki potrebujejo bolj kislo prst (rododendron, azaleje, borovnice…). Namesto da ga posujete po zemlji na vašem vrtu, ga raje dodajte na kompostni kup, kjer se bo počasi razkrojil. Neposredno na zemljo ga potresite le, če ste testirali zemljo in ugotovili, da ima nizko pH-vrednost; saj lahko zavira rast rastlin z izločanjem težkih snovi, na primer železa.

Pepel je pametno dodati na kompost tudi zato, ker lesni pepel proizvede lug in sol, če pride v stik z vodo. V manjših količinah sicer ne bosta povzročala težav, vendar večji odmerki zlahka skurijo rastline. Na kompostu se te snovi sčasoma sperejo z deževnico.

ashes_compost9.jpg

Vrste lesa

Niso vse vrste lesa enako kakovostne, kot tudi ni enak pepel, ki nastane iz izbrane vrste lesa. Vsebuje veliko več hranilnih snovi in mineralov, če je pridobljen iz trdega lesa, kot sta hrastov ali javorjev. Če je pepel iz mehkejših vrst lesa, na primer iz bora ali jelke, pa vsebuje manj hranljivih snovi.

Druga uporaba pepela na vrtu

Pepel iz lesa lahko na vrtu poleg gnojila uporabljamo tudi za druge namene. Sol v pepelu lahko koristimo za zatiranje škodljivcev, kot so polži, saj ti niso zmožni prečkati pepelnate površine. Ne nazadnje pa s pepelom na hiter način spremenite kislost zemlje, saj pepel dvigne pH-vrednost prsti in zniža njeno kislost.