Že pri izbiri rastlin je zaželeno, da analizirate pogoje, ki so na voljo v prostoru – količino svetlobe, vlažnosti, temperaturo in prezračevanje. Glede na dane pogoje nato izberite tiste sorte, ki ustrezajo danim pogojem. Če v prostor prihajajo tudi otroci, pa izberite tiste vrste sobnih rastlin, ki malčkom niso nevarne (kaktusi jih lahko ob dotiku poškodujejo).

e_village_studio_loft_bed.jpg

Dovolj svetlobe

Za dobro rast morate rastlinam v prvi vrsti zagotoviti dovolj naravne svetlobe. Preglejte svoj dom in poiščite najsvetlejše kotičke – običajno so na južni strani. V tistih prostorih, ki naravne svetlobe nimajo dovolj, pa namestite takšne vrste, ki prenesejo slabše svetlobne pogoje. Če boste uporabili okensko polico, v poletnem času rastline premaknite stran od neposredne sončne svetlobe, pozimi pa jih pomaknite bližje k oknu.

sobne_rastline.jpg

Če namesto naravne svetlobe uporabljate umetno razsvetljavo, je priporočljivo izbrati fluorescentno, saj je po lastnostih bližje polnemu sončevemu spektru, zato je tudi boljša za rast oktasnih rastlin.

Ohranjajte vlažnost v zraku

Sobne rastline so v glavnem tropske vrste, ki jim ustreza običajna sobna temperatura (ta se giblje od 15 do 25 stopinj Celzija). Zato morate poskrbeti tudi za ustrezno vlažnost v zraku, saj je v stanovanjih običajno nižja, kot je primerna za uspešno rast. V hladnejših mesecih pazite, da rastlin jih ne puščate preblizu radiatorjev, kaminov in drugih toplotnih virov, ki izsušujejo zrak.

sobne_rastline_pozimi.jpg

Redno prezračevanje

Z rednim in temeljitim prezračevanjem boste ravno tako izboljšali pogoje za rast in cvetenje, vendar morate biti pozorni, da sobne rastline med tem niso na prepihu. Postavite jih stran od prezračevalnih kanalov in klimatskih naprav, pri katerih poleg tega preverite, da v prostoru ne znižajo preveč vlažnosti.