Kako oluščite trdoglavo pistacijo?

Pistacije so predrage, da bi jih metali stran. Pa vseeno včasih naletimo na kakšno, ki je tako tesno zaprta, da njene trdne lupine ne moremo zlomiti. Namesto da jo poskušate odpreti z zobmi ali nohti, poskusite naslednje: vzemite polovico lupine že odprte pistacije, ki jo lahko zataknete tudi v najožjo špranjico na zaprti pistaciji, nato pa jo le obrnite kot ključ in pistacija se bo odprla!

Kako iz posode izvleči ostanek jajčne lupine?

Saj veste, kako ta majhen košček jajčne lupine tako vztrajno beži stran, ko ga poskušate izvleči s prstom ali žlico. Zato naslednjič prst namočite v vodo in ne boste verjeli, kako enostavno ga boste ujeli.

Kaj storiti, da je zažgan lonec videti kot nov?

Glede na to, koliko kakovostni lonci stanejo, bi morda mislili, da jih je enostavno čistiti. Vendar pa tudi najboljše nerjaveče jeklo lahko počrni in dobi madeže zaradi kuhanja na štedilniku. Običajno nam drgnjenje posode in večkratno pranje bolj malo pomaga in že mislimo, da ni rešitve. Toda če lonec poškropite s sredstvom za čiščenje pečice in pustite delovati nekaj časa, bodo madeži izginili.

Kako kristalizirani med vrniti v tekočo obliko?

Med, ki se kristalizira, lahko hitro spravite nazaj v tekočo obliko, in sicer tako, da ga za petnajst minut postavite v posodo z vročo (ne vrelo!) vodo. Voda ne sme biti toplejša od 40 stopinj Celzija, ker nad to temperaturo izgubite osnovne sestavine medu.

med.jpg

Kako omehčati strjen rjavi sladkor?

Rjavi sladkor čez čas otrdi, ker bo iz njega izhlapi vlaga. To lahko preprosto rešite tako, da v mikrovalovno pečico postavite posodo s sladkorjem, poleg pa še skodelico vode. Oboje pustite v pečici okoli tri minute na visoki temperaturi. Druga rešitev je, da sladkor stresete v skledo, ki jo prekrijete z dvojnim slojem vlažnih papirnatih brisač, potem pa še s folijo. Vse skupaj pustite stati čez noč in sladkor bo naslednji dan pripravljen za uporabo.

Kako odstraniti madeže z lesene deske za rezanje?

Da se rešite zažrtih madežev na leseni deski za rezanje, desko podrgnite z limono. Pri trdovratnejših madežih poskusite raje z antibakterijskimi sredstvi in drgnjenjem z grobo stranjo gobice za ročno pranje posode. Če tudi to ne zadostuje, posezite po brusnem papirju; po čiščenju pa desko temeljito operite.

Kako rešite prezrelo sadje?

Prezrelih banan, breskev in jagod ne mečite stran. Raje jih takoj, ko vidite, da sadje začenja izgubljati obliko, operite, olupite in narežite na manjše kose, ki jih dajte v plastično vrečko, zatesnite in postavite v zamrzovalnik. Tako boste kadar koli imeli pri roki sestavine za kolač, torto ali sadni napitek.