Naredite načrt

Preden se lotite urejanja dvorišča, naredite načrt. Če vam primanjkuje idej, se sprehodite po okolišu in si oglejte sosednja dvorišča. S seboj vzemite fotoaparat ali kamero ter beležnico. Dokumentirajte vse tisto, kar vam je všeč. Doma se ozrite po svojem dvorišču. Pri načrtovanju upoštevajte sončne in senčne lege, morebiten dvignjen teren in vse druge značilnosti, ki jih boste morali upoštevati pri urejanju. Če je vaše dvorišče večinoma v senci, trava zanj ne pride v poštev. Z načrtom v rokah boste lažje uvideli, kaj vse potrebujete za ureditev in koliko vas bo ta udarila po žepu.

garden_ideas_on_a_budget.jpg

Veliko denarja lahko prihranite z nakupom mladih trajnic. Boste pa morali počakati nekaj sezon, da bodo zrasle do višine, ki si jo želite. Ker se bodo rastline v tem času tudi razmnoževale, boste lahko z njimi prekrili še več površine.

Več rastlin za manj denarja

Če imajo sosedi na svojem dvorišču zrele rastline, kakršne ste si tudi vi zamislili za svoje dvorišče, jih prosite za nekaj potaknjencev. Če se izkaže, da ste kupili preveč sadik iste vrste, jih zamenjajte s prijatelji in sorodniki za druge in s tem popestrite videz svojega dvorišča. Bodite pozorni tudi na znižanje cen rastlin, po navadi ob koncu sezone. V njihovih cvetovih sicer ne boste uživali takoj, zato pa jih boste lahko opazovali prihodnje leto. Prepričajte se, da bo izbrana rastlina uspevala v okolju, v katerem živite, in izberite takšno, ki ni preveč občutljiva na sušo, da vam ne bo propadla, če jo boste poleti kdaj pozabili zaliti.

Denar lahko prihranite tudi z nekaj iznajdljivosti. Saj veste, kar je za enega odpadek, je za drugega zaklad. Razglejte se naokoli. Če vaš sosed kaj prenavlja ali gradi, mu bo zagotovo ostalo nekaj gradbenih odpadkov, ki vam lahko pridejo zelo prav. Z opeko in betonskimi kosi lahko denimo tlakujete stezo ali pa izdelate cvetlična korita.

kamni_vrt.JPG

Kupujte postopoma

Ne kupujte vsega naenkrat. To še posebno velja za tiste stvari, ki jih sploh (še) ne potrebujete. Kot rečeno, boste rastline po navadi ceneje dobili izven sezone. Ko kupujete orodje, izberite kakovostnega. Bolje je, da zanj zapravite nekaj več in ga imate dalj časa, kot pa da poceni orodje kupujete vsako leto, saj vas bo slednje na koncu veliko bolj udarilo po žepu kot prvo.