Ljubitelji mehkih, toplih nians

Barve, kot so rumena, oranžna ali roza, spominjajo na sonce in ogenj. Delujejo zelo veselo in vabeče, najverjetneje ste takšni tudi vi. Ljudje, ki uporabljajo veliko toplih tonov, so povečini prijazni in skrbni, zelo radi tudi gostijo. Žareče barve so tudi zelo energične, spodbujajo pogovor in apetit. Če se vam zdi soba zaradi njih preveč svetla, postavite vanjo nekaj modrosivih ali zelenih kosov opreme ali dekorativnih predmetov oziroma posezite po nekoliko bolj umirjenih tonih. Ker tople barve nase vlečejo poglede, se nam zdi soba veliko tudi bolj intimna, medtem ko imajo temni toni popolnoma nasproten učinek.

yellow_beige_room_gal.jpg

Ljubitelji mehkih in hladnih nians

Večina barvnih kombinacij se nam porodi ob opazovanju narave. Ljudje tako modre, vijolične in zelene nianse povezujejo z nebom, vodno površino ali travnikom, stvarmi, ki jih dojemamo kot pomirjujoče. Ker so umirjeni hladni toni manj intenzivni od toplih in svetlih, so bolj prijazni do oči. Če vas privlači modrina, potem na svoj dom najverjetneje gledate kot na oazo miru in zatočišče pred hektičnim svetom. Morda ste tudi nekoliko introvertirani. Da ne bi zaradi vodnih tonov prostor deloval preveč hladno, jih uravnotežite s kosi opreme ali dekoracijo v rumeni, oranžni ali rjavi barvi.

mint_green_room_gal.jpg

Ljubitelji barv draguljev

Barve rubina, smaragda, safirja, ametista in topaza nam takoj padejo v oči. Če so takšne barve prisotne v vašem domu, ste najverjetneje zelo družabni, samozavestni in ustvarjalni. Takšne barve so idealne za prekritje napak. Sobo, ki ni arhitekturno nič posebnega, spremenijo v glamurozen prostor, v velikem ustvarijo intimno ozračje, v majhnem pa pričarajo udobje. Če majhno kopalnico prebarvate v mornarsko modro, bo delovala temno in utesnjujoče, barva safirja pa ji bo dala dinamičen efekt. Da prostor ne bi deloval preveč kaotično, barve draguljev skombinirajte z nevtralnimi ali njim podobnimi odtenki. So vam všeč te barve, pa niste čisto prepričani, da bi jih uporabili? Z njimi prebarvajte prostor, v katerem ne preživite veliko časa, denimo hodnik ali jedilnico, nato pa na podlagi te izkušnje sprejmite odločitev.

purple_yellow_room_gal.jpg

Ljubitelji nevtralnih barv

Kamenčki ob obali, spomeniki iz marmorja ali granita, siva, rjava, bež in barva slonovega okla dajejo občutek večnosti in klasike. Če vam je to všeč, ste najverjetneje zelo praktični in nimate radi prevelikih sprememb. Verjetno tudi ne čutite potrebe po tem, da bi vsakih nekaj let prepleskali stene, ker bi se naveličali njene barve. Če imate stene v zemeljskih tonih, si lahko privoščite več barv pri dekoraciji in opremi prostora. Takšna barva je zato idealna rešitev za vse, ki imajo radi barve, saj lahko svojo naklonjenost do njih zelo lepo pokažete z izborom barvitih umetnin in okrasnih predmetov. Če barv ne marate, pa skombiniratje svetle in temne tone, denimo umazano belo sedežno garnituro s preprogo v barvi čokolade, s teksturami – zmešajte mehke tkanine z lesom, steklom, kovino in odsevajočimi površinami. Z uporabo kontrastov boste tudi preprečili, da bi nevtralno okolje delovalo preveč medlo.