Rdečo povezujemo s prefinjenostjo in luksuzom; spomnimo se samo na rdečo preprogo ali rdeč ferari. Ta barva ima enostavno moč nad nami in je zato navzoča v različnih sferah skozi zgodovino človeštva. Dajte rdeči mesto v domu, bodisi kot osnovni bodisi kot spremljajoči barvi, ter določite, kako pomembna bo v interjerju.

Pazite, da prostor ni preveč poudarjen

Ko izberete rdečo barvo, morate paziti, da prostor ne postane preveč poudarjen ali dinamičen, zato je priporočljivo, da v njem ne prevladuje, ampak da jo uporabite za poudarek posameznih delov prostora, pohištvenih elementov in razsvetljave. Mnogi se rdeče v interjerju bojijo in jo doživljajo kot preveč napadalno. Toda praksa kaže, da tisti, ki enkrat okusijo moč te barve v svojem stanovanju, nikoli več ne posežejo po mirnih in hladnih barvah. Če želijo rdečo začasno zamenjati, izberejo rumeno ali oranžno, da obdržijo toplino in intenzivnost prostora.

Kot osnovna barva ali kot rdeča nit na detajlih

Če želite kuhinjo v rdečem, lahko barvo kombinirate na več načinov. Izberite rdeče ličnice kuhinjskih elementov, ki se prelivajo v odtenkih, ali pa se odločite za zgornje in spodnje rdeče omarice. Rdečo je mogoče idealno združiti z belo, sivo ali črno. Izberite jo kot osnovno barvo ali jo kot rdečo nit uporabite na detajlih. Kuhinja, »začinjena« z rdečo, dobi dodaten šarm in lepoto. Jedilnico, ki je povezana s kuhinjo v rdečem, uredite tako, da se rdeča barva diskretno pojavlja na okrasnih elementih, kot so sedežne blazine ali dekoracija na mizi. Tako uravnotežite prostor, da rdeča ni prevladujoča.

Svetlejša rdeča za minimalizem, temnejša za klasiko

Rdeča sedežna garnitura dnevni sobi podari novo dimenzijo. Odtenek izbrane rdeče barve, ki je odvisen od materiala (usnje, tkanina, mikrotkanina), ustvari v prostoru končni vtis. Svetlejši rdeči odtenki so bližji minimalistično urejenemu interjerju, zadušene temnejše nianse pa klasičnemu. Če ima sedežna garnitura vidne lesene elemente v svojem dizajnu, se odločite za temnejši odtenek rdeče, ki bo na prefinjen način poudarila lesno strukturo. Sedežno garnituro lahko kombinirate tudi v dveh barvah: rdeči dvosed ali trosed naj dopolni fotelj v drugi barvi.

Za dekorativne dodatke ali na stenah

Če bi radi uživali v rdeči barvi le na detajlih, izberite le en kos pohištva v rdečem, na primer fotelj, ali pa tekstilne dodatke, denimo okrasne blazine. Tako bo rdeča zasijala samo na posameznih, manj dominantnih elementih v prostoru, s svojo intenzivnostjo in vtisom pa bo v prostoru vseeno opažena. In ne pozabimo: rdečo lahko v prostor vnesete tudi z barvo zidov. Izberite poudarjeno steno in jo oplemenitite z izbranim rdečim odtenkom, nikar pa v rdečo ne prepleskajte vseh zidov, ker bi bilo vzdušje v prostoru pretežko. Ob rdečo steno postavljeno pohištvo je bolj poudarjeno, zato izberite pohištvene kose takšnih barv, ki se z rdečo skladajo oziroma dopolnjujejo, sicer je skupni barvni vtis premočan.

Vir: www.interijernet.hr