Vsako stanovanje lahko postane čudovit bivanjski prostor z veliko mero osebnosti. Samo potruditi se morate za to. Predvsem stanovanje vzemite takšno, kot je - majhno. Pametne opremljevalske rešitve in večnamenska oprema vam pomagajo varčevati s prostorom, obenem pa si lahko v majhnem domu privoščite stilske poudarke, ki bi bili v velikem, razkošnem stanovanju preveč vpadljivi.

Katere so vaše najljubše barve?

Uporabite jih kjer koli, od zidov in tkanin za draperije do oblazinjenih delov pohištva. Poskusite z naslednjo zvijačo: en odtenek barve nanesite na severno in južno steno, le nekoliko globji odtenek enake barve pa na vzhodno in zahodno steno. Tako dosežete optični učinek širjenja oziroma krčenja in vaše stanovanje hitro postane bodisi daljše bodisi širše in bolj kvadratno.

Jezik vzorcev

Če boste uporabili tkanine za oblazinjenje v vzorcu, ki se ujema s tapetami, bo pohištvo nenadoma videti povsem drugačno. Dodajte še veliko ogledalo z izvirnim okvirjem.

tiny_apartment1.jpg

Lahko belina sten naredi čudež?

Ne pričakujte, da bo vaša mala garsonjera videti večja, če jo boste prebarvali v belo. Videti bo čistejša in svetlejša, ne pa večja. Belo barvo uporabite le, če vam je zelo všeč, nikakor pa ne v prostoru, ki je že po naravi temen in ima malo naravne svetlobe. Raje se poigrajte z barvami in sencami. Če pa ste prepričani, da je bela barva res edina rešitev za vaše stanovanje, potem uporabite trik in bela bo delovala prav čudežno: tudi tla pobarvajte v belo. To bo učinkovalo, kot da prostor nima prav nikakršnih omejitev. Pravzaprav pa takšna kombinacija deluje v kateri koli barvi.

Vse naj bo multifunkcionalno

Vaša oprema naj bo vzdržljiva. Zakaj? Vaša zofa bo hkrati vaša postelja. Vaša jedilna miza bo tudi vaša delovna miza, klubska mizica pa priročna shramba. Zato poskrbite, da bo pohištvo izdelano iz trpežnih materialov. Če bo prostor tudi za manjšo mizico v dnevnem kotičku, izberite okroglo, ker ni pomembno, ali je postavljena na sredino, začetek ali konec zofe, pa še v njene robove se ne boste udarjali, ko boste hodili mimo.

Poskrbite za zračnost

V majhnem stanovanju omejite pohištvene kose, ki ustavljajo pogled. Uporabite pohištvo na nogah in mize s stekleno zgornjo površino. Priporočljivo je, da so elementi postavljeni tako, da se skoznje »vidi«.

small_apartment.jpg

Zrcalna presenečenja

Ogledala poskrbijo za pravi mali čudež. Obesite jih tako, da bodo odsevala del sobe, ki se vam zdi še posebno zanimiv. Postavite ga nasproti okna – če ima krasen razgled v naravo, še toliko bolje – zrcalo podvoji naravno svetlobo.

Bodite redoljubni

V garsonjerah je največja težava shranjevanje (trenutno) nepotrebnih stvari. Zato si prav pod vsakim elementom, ki ga imate, omislite predale. Izkoristite niše in jih opremite s policami ter vanje pospravite vse, kar bi vam bilo sicer v napoto. Natančnost in vestnost je nadvse dobrodošla. Razmetano stanovanje nikoli ni privlačno. Priskrbite si škatle, v katere boste pospravili vse tiste drobne nepogrešljive malenkosti. In verjemite: ni vse v velikosti.

Več praktičnih rešitev za ureditev majhnega stanovanja si oglejte v naši fotogaleriji.