Žive ograje so tudi izvrsten nadomestek za (pogosto zelo drage) ograje. Preberite si, s čim vse lahko sosedom prekrižate načrte.

Zimzeleno grmičevje

Če vam gre sosed na živce vse leto, zasadite zimzeleno grmovje oziroma živo mejo. Listje tovrstnih rastlin je enako gosto skozi vse leto, po njegovi "zaslugi" pa boste zunaj aktivni tudi pozimi, saj ga boste morali obrezovati oziroma oblikovati tudi takrat, če ne boste želeli v očeh mimoidočih biti zanemarjeni. Z grmovnicami sicer ni veliko dela, vendar jih je treba redno negovati.

backyard_ideas.jpg

Čeprav takšno grmovje nima cvetov, je vseeno videti zelo lepo. Različne vrste imajo namreč različne oblike in velikosti listov. Nekatere zrastejo zelo visoko (mednje spada rododendron) in imajo zelo na zelo gosto posejane liste, druge so nižje in redkejše. Izberite takšno vrsto, ki bo najbolj zadostila vašim potrebam.

Cvetoče grmovnice

Živa meja iz cvetočih grmovnic ni najboljša rešitev, daje pa zelo barvito ogrado. Izberite sorte z gosto posejanimi listi, ki cvetijo ob različnih obdobjih, tako da bo kulisa ob vsakem času videti čudovita. Pazite tudi na to, da izberete takšno sorto, ki ji bo lega ustrezala. Nekaj sort naj bo višjih, tako da boste z njimi že ob zasaditvi varni pred nenehnim oprezanjem sosedov. Kupite odrasle rastline, ki merijo vsaj tri metre v višino, na primer rožnato tamarinko, španski bezeg ali forzicijo in takšne, ki hitro rastejo. Rastline izbirajte po gostoti listov in višini, ne po lepoti cvetov, saj želite sosedom zastreti pogled, ne pa ga še privabljati z lepimi cvetovi.

photinia.jpg

Zasaditev

Zasaditev grmovnic ni ravno najhitrejši način za zasebnost, je pa vsekakor najlepši. Grmovnice bodo namreč k sebi privabile tudi drug živelj, kot so ptiči, metulji, čebele. Za večjo zasebnost sadike posadite cikcakasto. Med posameznimi sadikami visokih grmovnic naj bo od 45 do 90 centimetrov prostora. Tako bo svetloba lažje prodrla do dna in v notranjost grmovja ter spodbudila rast listo,v zaradi česar bo grmovje gostejše, pa tudi lažje ga boste obrezovali. To boste morali početi redno, sicer svetloba ne bo dosegla notranjosti, prav tako boste morali redno odstranjevati mrtve oziroma odmrle liste.