Svetlobno onesnaževanje ima kar nekaj nezaželenih posledic, zato je pametno v ta namen postopno odpraviti neučinkovite zastarele tehnologije in jih zamenjati z novimi, ki so energijsko učinkovitejše. V zadnjem času so še posebno priljubljene LED-sijalke in naprave, ki le-te vsebujejo, saj so energijsko varčnejše in imajo dolgo življenjsko dobo.

Prednosti LED-svetil

Hiter razvoj LED-svetil v zadnjih letih je omogočil, da so takšna svetila postala bolj učinkovita, saj oddajajo več svetlobe na en vat kot druge žarnice, in da imajo boljšo svetilnost kot LED-svetila pred njimi. Imajo najdaljšo življenjsko dobo med svetili (v povprečju od 35 do 50 tisoč ur), saj na primer kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) zdržijo le okoli 15 tisoč ur. Poleg tega velikost in oblika LED-sijalk ne vpliva na njihovo učinkovitost, kot to opazimo pri CFL-sijalkah.

LED-svetila za dobro delovanje ne potrebujejo rednega vzdrževanja.  Pod normalnimi pogoji so povsem varne za uporabnika, hkrati pa so tudi ekološke. Dejansko lahko oddajajo manjše količine infrardeče toplote v okolico, zaradi česar so energijske izgube manjše, ker se energija razprši v obliki toplote.

led_light_bulbs_bayq2.jpg

Pomanjkljivosti

Seveda pa vse te prednosti še ne pomenijo, da sistem LED-svetil nima pomanjkljivosti. Ker gre za novo tehnologijo, lahko opazimo izrazito pomanjkanje standardizacije med različnimi LED-sistemi, ki jih najdemo v številnih elektronskih napravah. Hkrati je cena tovrstnih svetil, sestavljenih iz miniaturnih komponent, visoka v primerjavi z drugimi načini razsvetljave. Svetila pa lahko osvetljujejo tudi slabše, zato bi morda potrebovali več svetil za osvetlitev večjega prostora. A če pogledamo z druge strani, so nekatere od teh pomanjkljivosti posledica trenutnega stanja v tehnologiji in ne toliko LED-mehanizma.

Glavne ugotovitve

Če sklenemo, so zaradi vedno hitrejšega napredka v tehnologiji LED-svetila prihodnost naše razsvetljave in bodo dolgoročno zamenjale klasične in celo CFL-sijalke. Raziskovalci lahko po novem uporabljajo razpršilne leče in povezovalne metode, s katerimi povečajo obseg osvetlitve. V prihodnje pa lahko pričakujemo tudi, da bodo LED-svetila zaradi množične potrošnje cenejša.