Odpadne vode

Beton in asfalt sta neprepustna materiala. Ker padavinska voda ne more odtekati skoznju, teče v že tako z odpadnimi vodami obremenjene kanalizacijske sisteme. Zato je veliko bolje za tlakovanje uporabiti površine, ki prepuščajo vodo in tako ohlajajo in namakajo okoliške zelene površine. Izbirate lahko med steklom, opeko, kamnom, lesom, gramozom, travo, odprto mrežo, prepustnimi tlakovci, prepustnim betonom itd.

new_gravel_driveway_018.jpg

Učinek toplotnega otoka

Temen in vroč material, kot je asfalt ,poleg tega prispeva k učinku toplotnega otoka, rezultat katerega sta neželena povečana temperatura in onesnaževanje ozračja. Ker so prepustni materiali svetlih barv, se sonce in toplota od njih odbijata, zaradi česar ne prihaja do učinka toplotnega otoka, to pa ugodno deluje na okoliško vegetacijo in kvaliteto zraka.

pavers_outlined_by_grass_driveway_520.jpg

Onesnaževanje okolja

Čeprav sta beton in asfalt pogosta izbira za tlakovanje, saj sta rszmeroma poceni, pa škodujeta okolju, poleg tega pa ju je treba redno vzdrževati. Za razliko od njiju je s prepustnimi materiali zelo malo dela, pa še veliko lepši so videti. Namesto da se ukvarjate z vzdrževanjem dolgočasnega betona ali grdega asfalta, za tlakovanje izberite katerega od lepih prepustnih materialov. Ti so na voljo v zelo veliko različnih stilih. Prepustne materiale lahko uporabimo tudi za tlakovanje dovoznih poti. So dovolj močni, da prenesejo težo avtomobila, videti pa so tako lepi kot terasa.