Ustvarite kosmatincu prijazen dom

Psi so radovedna bitja. Medtem ko vas ta lastnost pogosto spravi v smeh, ima lahko tudi katastrofalne posledice. Nekateri gospodinjski predmeti so namreč zelo nevarni ali celo usodni za živali. Nesreča se lahko zgodi ne glede na to, kako previdni ste, zato imejte kontakt (dežurnega) veterinarja vedno pri roki. Opazujte obnašanje živali in jo, če zaužite nevarne snovi, takoj odpeljite k veterinarju.

Zdrave prehranjevalne navade

Dobro uravnotežena prehrana je pogoj za dobro zdravje in boljši razvoj vsakega mladička. Ob nakupu prehrane se zato prepričajte, da so glavne sestavine, kot so goveje meso in piščanec, za razliko od stranskih živalskih proizvodov in dodatkov na vrhu seznama sestavin. Preverite tudi, ali poteka redni nadzor nad kvaliteto pasje hrane. Namesto da psa nagrajujete z nezdravimi ostanki kosila, mu privoščite zdravo sveže sadje, zelenjavo ali igrače za žvečenje.

happy_dog1.jpg

Redno razgibavanje in vadba

Kosmatinca navadite na zdravo rutino tako, da ga redno vodite vsak dan na sprehod in rekreacijo, še posebno v prvih mesecih razvoja, ko imajo mladički veliko energije. Vzemite ga na dolg sprehod na začetku in koncu vsakega dne, saj bo tako porabil energijo in imel tudi dobre spalne navade. V toplih mesecih je plavanje še en izvrsten način, da bo vaš kuža ostal aktiven.

Poskrbite za primerno zdravstveno oskrbo

Ključnega pomena za zdravje in dobro počutje vašega ljubljenčka je, da izberete dobrega veterinarja nedaleč stran od vašega doma, ki opravlja tudi dežurstvo izven delavnika. Preden žival predstavite prijateljem in sosedom, jo peljite na obvezno preventivno cepljenje proti različnim boleznim.

dog_at_vetjjhjhjz.jpg

Kako daste mladičkom tablete

Pripraviti psa, da pogoltne tabletko, je lahko precej težavna naloga, še posebno, če imate hitro razdražljivega mladička. Posvetujte se z veterinarjem, saj lahko postopek naredijo lažji že aromatizirane tablete. Če to ni mogoče, uporabite naslednji trik: tabletko položite na jezik vašega psa, mu nato hitro zaprite usta, jih tako pridržite in nežno pihnite zrak v njegove nosnice, saj bo s tem lažje refleksno pogoltnil tabletko.

Vroči pasji dnevi

Psi imajo drugačen sistem hlajenja kot ljudje. Zaradi tega je pomembno razumeti, kako je treba zanje poskrbeti, ko se vreme segreje. Za sprostitev v telesu nabrane toplote psi običajno sproščajo znoj skozi jezik in blazinice svojih tačk, medtem ko se kožušček ne znoji. Da bi se izognili nevarnim posledicam vročine, naj se ljubljenček igra na senčnih območjih, med sprehodi pa imejte pri sebi vodo. Če je vaš pes videti pregret ali se njegove tačke pretirano potijo, ga polijte s hladno vodo po glavi in ga v skrajnem primeru peljite k veterinarju.

poletna_pasja_vrocina.jpg

Nega in krtačenje kožuha

Vsi psi potrebujejo redno nego in krtačenje, da ohranjajo dobro zdravje. Redno krtačenje poveča tudi možnosti, da odkrijete bolhe, klope ali glivice, ki bi lahko resno ogrozile zdravje vaše hišne živali. Dolgodlake pse krtačite vsak dan, medtem ko kratkodlake enkrat tedensko. Vedno krtačite v nasprotni smeri rasti dlak, začnite pri koži in se pomikajte navzven. Če vas ne moti, lahko tudi obrežete nohte psa; tehniko naj vam pokaže vaš veterinar. Lahko ga okopate s pasjim šamponom, če njegov kožuh smrdi, vendar tega ne storite s preveč vode in mila ter prepogosto, saj lahko koža postane luskasta.

Boj proti bolham na naraven način

Sezona bolh je vedno pravi izziv za lastnike, kot tudi izbira pravega sredstva za preprečevanje in uničenje bolh. Nekateri izdelki proti bolham vsebujejo nevarne organofosfate in karbamate − insekticide, povezane z zdravstvenimi težavami pri ljudeh. Že izpostavljenost majhnim količinam teh kemikalij v daljših časovnih obdobjih je lahko škodljiva za mlade živali in otroke. Prav tako vam svetujemo, da na pseh nikoli ne uporabljate izdelkov, ki so namenjeni ljudem. Namesto toksičnega pristopa k boju proti bolham se bolh raje znebite na naraven način.

bolhe_na_postleji.jpg

Zobozdravstvena oskrba

Veterinarji priporočajo redno ščetkanje zob vašega ljubljenčka, če je le mogoče. Nekateri veterinarji priporočajo letno čiščenje zob, vendar če ima vaš ljubljenček zdrave, redno čiščene zobe, je tako tudi zdravljenje manj pogosto. Če ima pes težave z zobmi, preprosto preverite: dvignete mu zgornjo ustnico, da vidite, če so zobje obarvani ali so dlesni morda rdeče ali vnete. Drugi simptomi slabih zob lahko vključujejo izgubo apetita, žvečenje na le eni strani gobčka, pljuvanje in počasno požiranje hrane ter otekla lica. Če psu ne želite čistiti zob s ščetko, morate to storiti s primernimi priboljški, na primer kostjo.

Zdrava koža in dlake

Eden od najboljših načinov, da ohranite dlako vašega psa svileno in mehko, je, da dodate laneno olje v njegovo prehrano. Najdete ga v večini trgovin z zdravo hrano, lahko pa ga pridelate tudi sami. Priskrbite si nekaj lanenih semen in jih z možnarjem zdrobite. Količina odmerka, ki ga dodate v hrano, je odvisna od teže psa, v povprečju pa znaša pol žličke na 4,5 kilograma telesne teže.