Umazanija in drugi ostanki, vključno z mineralnimi usedlinami, se bodo najverjetneje nabrali na likalni plošči oziroma spodnjem delu železa, ki se dejansko dotakne vaših oblačil. Ravno ta del boste zato morali očistiti najprej, kar lahko storite s pomočjo sode bikarbone.

Likalni plošči povrnite sijaj

Najprej zmešajte nekaj sobe bikarbone in vode, tako da dobite pasti podobno mešanico. Pasto z lopatico ali rokavicami nanesite izključno na spodnji del likalne plošče, pri tem pa se prepričajte, da z njo natančno obložite vsak milimeter plošče. Nato zmes nežno obrišite z vlažno krpo; če je likalnik še posebno umazan, postopek večkrat ponovite. Za brisanje paste ne uporabljajte papirnatih brisač, saj se lahko raztrgajo, njihovi delci pa zapolnijo luknjice, skozi katere med likanjem spuščate paro.

baking_soda2.jpg

Čiščenje parnih odprtin

Naslednji korak je, da očistite in sprostite parne odprtine v likalni plošči – te luknjice se namreč zelo rade zamašijo z nabrano umazanijo. Vatirano palčko pomočite v destilirano vodo in jo previdno vstavite v vsako režo ter nežno zavrtite, da odstranite vso umazanijo in nakopičen vodni kamen. Postopek ponovite v vsaki parni odprtini.

vatirane_palcke.jpg

Sperite vodni rezervoar

Zadnji korak pri čiščenju likalnika vključuje izpiranje vodnega rezervoarja, ki pomaga preprečiti kopičenje dodatnih mineralnih usedlin. To je mogoče tako, da mešanico destilirane vode in kisa zlijete v rezervoar, vključite likalnik in z njim večkrat parno zlikate staro krpo ali majico. Poskrbite, da bo mešanica v celoti prepotovala likalnik, zato postopek ponovite večkrat, če likalnika že nekaj časa niste ustrezno čistili. Ko končate, popolnoma izpraznite rezervoar.