Odstranite odpadke

Če želite imeti zdravo in lepo zelenico, z nje odstranite vse odpadke, kot so listje, veje in drugo. Najbolje je, da jo pograbite, saj boste poleg odstranitve nepotrebnih stvari poskrbeli tudi za večji pretok zraka med travo in prstjo. Trava bo zaradi manjšega pritiska nanjo in na zemljo bolje rasla, poleg lepšega videza pa vam bo to tudi močno olajšalo košnjo, zalivanje in sajenje.

Sajenje

Preglejte vašo zelenico. Na mesta, kjer je trave manj ali pa je ta mrtva, posejte novo travo. Površino zemlje odprite. Semena trave zmešajte s kvalitetno prstjo. Nato mešanico raztresite po površini odprte zemlje. Redno jo zalivajte, da spodbudite rast.

brown_lawn_3.jpg

Zalivanje

Veliko lastnikov svojo trato redno zaliva z majhno količino vode. A bolje je, da jo zalivajte le, ko je to zares potrebno, a takrat izdatneje. Tako boste korenine trave "naučili", da se razrastejo globlje v prst.

Košnja

Travo kosite z ostrim rezilom. To počnite pogosto, saj ne mara redke košnje. Ni pa treba, da jo pokosite na najkrajšo dolžino. Nekoliko daljša trava je namreč veliko bolj gosta in zdrava, tudi njene korenine so bolje razvite. Boljše korenine travo naredijo odpornejšo proti insektom in suši.

lawnmowing.jpg

Snežna plesen

Do snežne plesni pride, če trava zaradi prekritosti s snegom ne dobi dovolj kisika. Da se temu izognete, pred snegom dobro pograbite travo ali pa jo kosite tudi pozno jeseni ter sneg, ko zapade, enakomerno razporedite po vsej površini trave.