Če izbrane vrste zelenjave ne uspevajo ravno najbolje na vašem vrtu, je to lahko zaradi slabe kakovosti vrtne zemlje ali (ne)kislosti tal. Ampak prst ni vedno največji problem, saj je lahko razlog za neuspešno rast veliko bolj osnoven – vrt je na primer urejen v senčnem delu dvorišča in ne prejme dovolj naravne svetlobe.

Posekajte večja in starejša drevesa

Svetujemo vam, da najprej natančno pregledate vrt in območje, kjer nameravate saditi zelenjavo. Če opazite v bližine zelenjavne gredice visoka drevesa ali grmovnice, ki se skoraj sklanjajo nad mladimi poganjki, jih posekajte, da naredite bolj odprt in svetel prostor. Če si tega ne morete privoščiti ali če vašemu vrtu morda dajejo senco drevesa iz sosedovega vrta, razmislite o tem, da gredico prestavite na bolj odprto mesto, kjer bo ujela veliko sončnih žarkov.

zelenjavni_vrt_kljub_pomanjkanju_svetlobe.jpg

Nehajte sejati in premislite, kaj se splača gojiti

Druga možnost je, da nehate sejati. Če je vrtna gredica postavljena tako, da v poletnem času ne prejme veliko svetlobe, se zna zgoditi, da bo od maja do avgusta zaradi nižje lege sonca nanjo posijalo ravno dovolj svetlobe. V tem primeru skrajšajte čas rasti izbranih rastlin: na vrt namesto semen posadite mlade sadike, ki bodo tudi mesec dni prej zrasle do polne velikosti. Ko iščete sorte, ki jih boste posadili, bodite bolj izbirčni. Poiščite rastline, ki bodo zrasle in dozorele do sredine avgusta, na primer bučke, koruzo, kumarice in zeleni fižol.

bucke_kumarice.jpg

Vrt naj bo mobilen

Zelenjavni vrt naj bo čim bolj mobilen, če se soočate s pomanjkanjem sončne svetlobe. Seveda ne boste mogli premikati vseh rastlin, nekatere manjše rastline, denimo paprike, pa lahko posadite v posode, ki jih čez dan premikajte na različne dele svojega vrta ali dvorišča glede na pot sonca. Za to je morda potrebno več časa, vendar pa bodo končni rezultati (pridelek) precej boljši.