Velik problem, na katerega bomo danes nekoliko bolj opozorili, so tudi slabo izolirana hladna podstrešja, skozi katera uhaja ogromno toplote. Ob tem, da je sanacija relativno enostavna in tudi ne pregrešno draga.

Iz dimnikov se kadi

Ampak naj ostanem pri kurilnih napravah. Dejstvo je, da lahko na deželi pogosto vidimo, kako se iz dimnikov kadi, kot da bi se v slovensko deželo vrnila parna vleka. Razlogov za to je več: slabo kurjenje, predimenzionirana in zastarela peč ter tudi preveč sveža drva. In temu se ne reče ogrevanje z obnovljivimi viri, ampak povsem preprosto in jasno onesnaževanje okolja. Predstavljate si naselje, v katerem je na primer deset ali dvajset takih gospodinjstev, ki zadimijo vso dolino. Prvič, porabijo neracionalno ogromno drv, in drugič, obremenijo okolje čez vse mogoče meje. Tudi zato naj bo pri toplotnih sanacijah objektov eden prvih posegov na peči.

Vsekakor priporočamo sodobne peči na biomaso, izjemno zanimive so rešitve, ki omogočajo avtomatsko nakladanje polen, zanimivi so tudi sekanci in peleti, seveda pa je vse odvisno od želja in tudi dostopnosti. Za lastnike hiš, ki imajo tudi svoj gozd, so vsekakor privlačne rešitve sodobne peči na polena z zalogovnikom tople vode, seveda pa morate upoštevati in spoštovati zakonitosti kurjenja. Ampak o tej temi tokrat le za razmislek, več pa v eni izmed naslednjih številk naše priloge.

izolacija_podstresje1.jpg

Problematika podstrešij

Vrnimo se na podstrešja. Poznamo različne tipe urejenosti podstrešij in eden izmed sistemov, ki je bil v preteklosti pravilo, je hladno podstrešje. To je neurejeno, praviloma le z betonsko ploščo, ki je ali pa praviloma ni izolirana ali pa je ta izolacija relativno slaba. Tako se skozi takšna podstrešja v zrak izgublja od 20 do 30 odstotkov vse energije, kar kliče po energetski obnovi. Ta je poleg vsega tudi izjemno enostavna, ne zahteva enormno velikih sredstev, vsekakor pa vam priporočamo kakovostno izvedbo in dovolj debelo izolacijo. Rešitve so različne, seveda pa je marsikaj odvisno od tega, ali boste podstrešje uporabljali ali ne.

Lahko enostavno položite izolacijo po tleh, tudi mehko, pohodnost pa omogočite s tako imenovano brvjo (plohi) prek izolacije. Zanimive so rešitve z uporabo celulozne izolacije, ki jo enostavno potresete po tleh podstrešja in potem položite nov tlak, vseeno pa poglejmo še nekaj bolj podrobnih izvedb. Ob tem ne smemo pozabiti niti na to, da Eko sklad razpisuje različne subvencije za energetsko sanacijo podstrešij, eden izmed pogojev pa je zadostna toplotna izolativnost nove toplotne obloge.

izolacija_podstresje3.jpg

Rešitve

Pred polaganjem dodatne izolacije je treba odstraniti morebitne folije ali lepenko na pohodni plošči ali lesenem stropu, pri montažnih hišah (in tudi drugih) pa bodite pozorni tudi na to, da pregledate elektroinštalacijo v območju stropa in jo po potrebi obnovite (obvezno mora biti v požarno varnih ceveh), preverite grelnike vode, če so na podstrešjih, in ventilatorje, prav tako pa tudi vse izpuste na podstrešje, vključno z dimnikom. Če obstaja pohodni pod, ga odstranite, potem vstavite izolacijo in pritrdite nov pod.

Izjemno zanimiva rešitev, ki smo jo pred časom videli pri energetski sanaciji bolnišnice v Novem mestu, je uporaba talnih plošč mineralne volne. Tako so na tlak najprej položili parno zaporo, sledi talna plošča mineralne volne (2 krat 12 cm) tlačne trdnosti 30 kpa in toplotne izolativnosti 0,37 W/m²K, na vsem tem pa je nameščen še suh leseni tlak OSB debeline 4 cm. Sistem, ki ga je mogoče enostavno izvesti tudi na številnih večstanovanjskih ali individualnih stavbah, ki se ubadajo s težavami zaradi slabe izoliranosti podstrešja. Enostavno in predvsem hitro. Tlak ne potrebuje nosilcev, ampak se plošče le enostavno namestijo in povežejo med seboj.

izolacija_postresje23.jpg

Dovoljšna trdnost za pohodnost in skladiščenje

Zanimive so tudi plošče stiropora z nalepljenimi pohodnimi vlaknenimi cementnimi ploščami, ki zagotavljajo dovolj veliko trdnost za pohodnost in skladiščenje. Plošče so izdelane s preklopom in jih lahko hitro polagate, vsekakor pa je pred polaganjem izolacije, kakršne koli že, obvezno polaganje kakovostne parne zapore, ki mora biti položena s sistemom lepljenja, tako da vlaga iz spodnjih prostorov ne prehaja v izolacijo. Parna zapora mora biti položena na topli strani, kar pomeni na tleh.

Sicer so te plošče različnih debelin, od vas in izračuna ter želja glede izoliranosti pa je odvisna debelina izolacije. Vsekakor vam priporočamo debelejšo in s tem kvalitetnejšo izvedbo. Pohodne plošče Knauf Insulation na primer dobite od 6 cm debeline naprej; gre za plošče, ki so izjemno primerne in enostavno za polaganje, prek njih pa lahko položite, kot smo omenili, najenostavnejši pod iz USB-plošč, lahko se odločite tudi za estrih.

Če je mrzlo, človek da na glavo kapo. Dajte kapo na glavo tudi vaši hiši. Če smo bolj konkretni, bi lahko izolacijo hladnega podstrešja bolj primerjali z učinkovito podkapo, ki še bolj poskrbi za »toplo glavo«.