Kaj potrebujete?

Za izdelavo potočka boste potrebovali vrv, kline, lopato, samokolnico, podlago za potok iz PVC-materiala, črpalko za slap, cev, gramoz, kamne in skale.

garden_stream_large.jpg

Navodila za izdelavo

Preden se lotite dela, dobro preučite svoje zemljišče. Pomagajte si s topografijo. Voda najlažje teče navzdol - če je na vaši zemlji nagib, ga izkoristite. Tok bo potočku sicer zagotavljala črpalka, a če vam pri tem lahko kako pomaga gravitacija, toliko bolje. Ko ste se odločili za njegovo lego, jo na zemlji označite s klini in vrvjo. Določite še zgornji in spodnji bazen. Spodnji mora biti od potočka širši za 60 centimetrov in globlji za 15 centimetrov.

Če je zemljo lahko izkopati, izkopljite celotno površino potočka, ki ste si jo zamislili. Če temu ni tako, pa odstranite toliko zemlje kot lahko, nato pa obliko potočka prilagodite s kamni. Če želite potoček popestriti s slapom ali slapovi, morate za vsakega kopati 5 do 25 centimetrov globlje v zemljo. Zgornji bazen obložite s podlago, nanjo dajte večje kamne, robove potočka pa obložite s ploščatimi kamni. Zdaj se lotite spodnjega bazena. Vanj namestite črpalko in izrežite podlago zanj. Nato podlago previdno postavite v bazen. Zatem ga obložite s plastjo kamnov in gramoza.

fotolia_13408722_subscription_l.jpg

Gramoz poskrbi za čiščenje vode

Nato se lotite potočka. Kjer ste se odločili za slap, oblikujte stopnišče. Glede na prst ga izkopljite iz zemlje ali pa ga zgradite iz kamnov. Zdaj na vse skupaj položite podlago. Pod slap dodajte skale in dodatno podlago, na dno pa položite ploščate kamenčke. Zdaj podložite podlago čez vso dolžino potočka, nato pa nanjo nasujte gramoz in kamenje. Dodajte še eno plast gramoza. Ta bo poskrbela za naravno filtracijo vode. Zatem celoten potoček napolnite z vodo, tako da bo ta prekrila plast gramoza. Vključite črpalko, cevi pa ne dajajte v potoček, dokler iz nje ne preteče čista voda. Konec cevi skrijte v zgornji bazen. Morebitno podlago, ki štrli iz potočka odrežite.

Zdaj pa si natočite pijačo, vzemite v roko katero izmed knjig, ki ste si jo že dolgo želeli prebrati, in uživajte v  žuborenju potočka.