Varčni gospodinjski aparati so okolju prijaznejši, saj zmanjšujejo vpliv na segrevanje ozračja ter varujejo dragocene naravne vire, kot sta energija in voda. Ena izmed raziskav, ki jo je opravilo podjetje Electrolux, je ugotovila, če bi vsi Evropejci zamenjali svoje stare in energijsko neučinkovite aparate z novimi, bi lahko emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za približno 20 milijonov ton. Vsakič, ko na trg prispe nov aparat, je varčnejši od svojega predhodnika. Koliko energije, izpustov ogljikovega dioksida, vode in denarja bi lahko prihranili, če bi vse aparate, starejše od deset let, zamenjali z najnovejšimi, energijsko učinkovitejšimi, si lahko izračunate na Electroluxovi spletni strani http://www.electrolux.com/ecosavings/#int_en.

energijska_oznaka.jpg

Kako prepoznati varčen aparat?

Če sčasoma zamenjate vse zastarele aparate v gospodinjstvu z energijsko učinkovitimi, je prihranek elektrike pri letnem obračunu občuten. Kako torej prepoznati in izbrati varčen gospodinjski aparat? O porabi energije in drugih lastnostih velikih gospodinjskih aparatov potrošnike že od leta 1995 obvešča evropska energijska nalepka. Nalepka na aparatu daje kupcem vse potrebne informacije, da se lahko odločijo za najvarčnejši izdelek. Evropska energijska nalepka je odigrala ključno vlogo pri spodbujanju energijske učinkovitosti izdelkov in postala zgled drugim državam in sistemom po svetu. Spodbudila je razvojne aktivnosti, ki so bile tako uspešne, da se danes večina izdelkov uvršča v najvišje energijske razrede.

Da bi potrošnikom še olajšal primerjavo med aparati in odločitev za najprimernejšega, je Evropski parlament maja leta 2010 potrdil revizijo sheme energijske nalepke za hladilno-zamrzovalne aparate, pralne in pomivalne stroje ter televizorje, medtem ko bodo uredbe za druge aparate še sledile. Decembra lani je začela veljati nova revidirana energijska nalepka, na kateri besedilo nadomeščajo piktogrami oziroma sličice. Nalepka ohranja prepoznavne oblikovne značilnosti stare nalepke, kot so razporejanje v sedem energijskih razredov, od A+++ do G, v barvah od temno zelene (visoka energijska učinkovitost) do rdeče (nizka energijska učinkovitost). Dodanih pa je nekaj novih elementov, ki poudarjajo najboljše lastnosti izdelka in njegove tehnične prednosti.

energijska_nalepka.jpg

Razumljive informacije na energijski nalepki

Informacije, ki jih potrošnik razbere iz piktogramov na nalepkah so: ime blagovne znamke in oznaka modela, razred energijske učinkovitosti (ki prikazuje tri dodatne razrede: A+, A++ in A+++), letna poraba energije, izmerjena po standardu, nivo hrupa v decibelih, številka Uredbe ter drugi podatki o delovanju izdelka, ki so opredeljeni v prilogah Uredb o posameznih skupinah izdelkov. Hladilno-zamrzovalni aparati na primer navajajo še podatek o skupni prostornini hladilnega in zamrzovalnega predelka, pralni stroji navajajo tudi indeks ožemalnega učinka ter kapaciteto pralnega stroja, pomivalni stroji pa kapaciteto oziroma število pogrinjkov, razred sušilnega učinka ter letno porabo vode na osnovi 280 standardnih pomivanj.

Vsi podatki na energijski nalepki so izmerjeni po enakih standardih. Za vodilo naj služi preprosto pravilo: aparati v energijskem razredu A so najvarčnejši in okolju najprijaznejši: porabijo vsaj 55 odstotkov manj energije, kot znaša povprečna poraba energije istovrstnih aparatov na tržišču. Treba pa je vedeti, da so tudi med gospodinjskimi aparati v energijskem razredu A velike razlike v porabi energije. Na splošno velja, da naprave iz razreda A porabijo približno polovico manj energije kot naprave iz razreda D, medtem ko aparati iz razreda G porabijo okoli 25 odstotkov več energije od aparatov iz skupine D. Pomembno je, da gospodinjske aparate uporabljate v skladu z navodili proizvajalca, saj bodo le tako upravičili uvrstitev v posamezen razred.

energijska_ucinkovitost_pralni_stroji.jpg

Varčevanje z energijo spodbuja inovacije

Vodilni proizvajalci gospodinjskih aparatov pospešeno razvijajo energijsko varčne izdelke in inovacije, ki pomagajo pri varčevanju z energijo. V Gorenju so nam povedali, da se vsi novi njihovi novi gospodinjski aparati uvrščajo v razrede A do A+++ in navajajo za primer hladilno-zamrzovalne aparate, ki so na električno omrežje priključeni 24 ur na dan in 365 dni na leto. Nov hladilnik najvišjega energijskega razreda porabi le polovico električne energije v primerjavi s povprečnim hladilnikom iz leta 1995. Slednji danes povprečno porabi za okoli 53 evrov električne energije letno, nov povprečen hladilnik iz leta 2010 pa na leto porabi le za 28 evrov električne energije (ocena na osnovi podatkov Evropskega združenja proizvajalcev gospodinjskih aparatov CECED in današnje povprečne cene za kilovatno uro elektrike).

Tudi vsi najnovejši aparati znamke Electrolux in AEG spadajo v varčne razrede, mnogo aparatov AEG nove kolekcije tudi v razred A+++ ali celo A+++ -10 odstotkov, kar pomeni še desetino večji prihranek v primerjavi z najvišjim varčnim razredom. Electrolux je energijsko najbolj učinkovite aparate zbral v kolekciji Green, v kateri so sesalniki, pomivalni stroji z inovativnim sistemom direktnega vbrizgavanja, ki močno zmanjša porabo vode in izboljšuje program sušenja, kuhalne plošče in hladilniki. Aparati, ki imajo simbol zelenega drevesa, so zasnovani s poudarkom na varovanju okolja in vodijo k trajnostni prihodnosti. V energijskem razredu A prihranijo do 35 odstotkov energije v primerjavi s standardnimi napravami razreda A.