Idealne "zračne rastline" so tilancije, posajene v steklenih posodicah, ki visijo s stropa. Nekajkrat tedensko jih morate zaliti, potrebujejo pa tudi dovolj sonca, sicer pa od vas ne bodo zahtevale veliko. So zanimiv estetski dodatek vašemu stanovanju. Omislite si lahko tudi zelišča, ki rastejo na glavo, in jih zato lažje režete, prav tako pa lahko lažje obirate tudi pridelke zelenjave, ki raste navzdol.

Zakaj rastline ne bi rasle navzdol?

Dobro je vedeti, da nekatere rastline pravzaprav bolje rastejo od zgoraj navzdol – z malo iznajdljivosti lahko naredite celo lasten "na glavo obrnjen" cvetlični lonček. Za to potrebujete le dovolj veliko posodo, nekoliko močnejšo vrv (idealna je recimo vrv za obešanje perila), lepilni trak, ravno krožno ploščico, v kateri morajo biti luknjice, ter zemljo in rastline.

Nagrajeni viseči lončki Sky Planter

Če niste vešči ročnega dela, lahko sistem za gojenje rastlin v zraku tudi kupite. Sky Planter oblikovalca Patricka Morrisa (Bosske Nova Zelandija), ki je dobil zlato medaljo na Bienalu industrijskega oblikovanja Bio 22 v Ljubljani, je idealna rešitev, saj okrasne rastline ali začimbnice rastejo iz na glavo obrnjenih lončkov, ki jih obesite s stropa ali pritrdite na steno. Za pritrditev s stropa uporabite 150-centimetrsko po dolžini nastavljivo jeklenico, ki je primerna za vse vrste lončkov Sky Planter.

Če dvomite, kako boste zalivali visoko obešene rastline, medtem ko stojite na stolu, si lahko omislite vrv, s katero jih lahko (tako kot zavese) spustite, ko jih je treba zaliti, nato jih pa spet dvignete na njihovo mesto.

Vir: www.ljh.com