Izbira glede na namen

Zanimivo je, da se številni lastniki ob nakupu motorne kose radi odločajo za težje modele, še posebno so med slovenskimi kupci priljubljene različne nahrbtne kose, potem pa se zaradi načina uporabe pojavijo težave. Prvič, nahrbtna kosa je namenjena najbolj strmim terenom, v normalnih nagibih pa so daleč bolj praktične in za delo lažje bočne motorne kose. Drugič, moč kose: za debelo podrastje in visoko travo seveda potrebujete močnejši motor, če pa imate tako koso le za obkoševanje, se lahko kaj hitro pojavijo težave zaradi načina dela. Tako pogosto opazujem soseda, ki se mu občasno iz motorja njegove kose, ki sicer ni Stihlova, močno kadi.

stihl_274_2.jpg

Vprašali boste, zakaj. Iz enostavnega razloga: dvotaktni motor je zaradi načina delovanja motorja treba obremenjevati z višjimi obrati, da dosežemo primerno mazanje. V primeru, da delamo z njim pod majhnimi obrati, pa je mazanje nepopolno in lahko pride do večjih težav in celo okvare motorja. To pomeni, da je treba pri izbiri motorne kose upoštevati tudi to, kako boste kosili, poleg tega pa je za obkoševanje smiselno uporabljati tanjšo najlonsko nitko, ki kot taka ob morebitnem udarcu v deblo ali trto, ograjo ali kar koli drugega povzroči manjše poškodbe.

stihl_274_1.jpg

Lahke kose

Tudi zato so različne lahke motorne kose z ukrivljeno osjo tako praktične. Za tista dela, za katera jih okoli hiše največkrat potrebujemo. Za obkoševanje po tem, ko smo pokosili trato ... Prav tako morate ob odločitvi za koso pomisliti na to, da pri nahrbtni kosi uporabnik nosi praktično vso težo ročaja v rokah, motor pa na hrbtu, kar še zdaleč ni najbolj udobno. Pri bočnih z ramenskim jermenom je delo že lažje, prav tako tudi samo vodenje kose, medtem ko za daljšo uporabo vsekakor prisegam na specialne nahrbtne jermene, ki so daleč najboljši. Ampak spet za določen namen. Lahke kose ali tako imenovane trimerje lahko brez težav uporabljate brez nosilnega jermena, le tako, da jo držite v rokah. In to je za uporabnika, ki mora obkositi nekaj dreves, trt ali travo ob robnikih, več kot praktično. Predvsem zaradi enostavnosti in hitrosti dela.

stihl_274_3.jpg

Najlažje in najlažja med najlažjimi

Tudi zato smo tokrat preizkusili najmanjšo motorno koso iz Stihlovega programa FS 38. Med lahke motorne kose sodita še njihova modela FS 40 in FS 50, ki imata tudi okrogle ročaje, prednost vseh treh pa je enostavna drža. Vsi modeli so opremljeni s 27,2 ccm motorjem moči 0,7 oziroma 0,8 kW. FS 38 je najlažja v tej kategoriji in tehta 4,1 kg, medtem ko »najtežja« FS 50 tehta 3 dekagrame več, 4,5 kilograma, kar je še vedno dokaj lahek stroj, ki ga brez težav držite v rokah. Priporočena cena Stihlovih najlažjih kos je od 218 do 242 evrov (FS 50), za ta denar pa dobite izdelek s Stihlovo kvaliteto.

Vse kose so opremljene z motorjem 2-mix, ki kot tak zagotavlja večjo moč in manjšo količino izpušnih plinov. Kosilna glava je enostavna AutoCut 5-2, pri kateri lahko nitko zamenjate celo brez odpiranja glave, kar je posebno praktično. Zaradi enostavnosti je tudi dokaj zdržljiva, uporabljajte pa tanjšo nitko (1,4 mm), ki ob tem, da manj obremenjuje motor, tudi manj poškoduje predmete, ker je bolj nežna. Motor zelo lepo vžiga, nastavitev čoka in črpalkica za gorivo pa poskrbita za še lažji vžig. Skratka, za motorno koso FS 38 lahko rečemo, da je do uporabnika zelo prijazna in je za manjša dela obkoševanja več kot primerna.

stihl_274_4.jpg

Seveda pa morate ob izbiri tipa kose vedno upoštevati, kaj in kako boste kosili. Nesmiselno je kupovati velike in močne kose, če boste z njimi potem kosili le travico okoli dreves.

Tehnični podatki Stihl FS 38

Delovna prostornina (ccm): 27,2
Moč KW: 0,7
Moč KM: 0,9
Teža (kg): 4,1
Nivo zvokovnega tlaka (dB[A]): 91
Nivo zvokovne moči (dB[A]): 104
Nivo vibracij levo/desno (m/s²): 8,0/8,0
Skupna dolžina brez rezalne garniture (m): 1,47
Standardno rezalno orodje: AutoCut C5-2
Vsebina rezervoarja za gorivo (l): 0,33