Predstavljamo vam nekaj neobičajnih možnosti za uporabo pepela na vrtu in v gospodinjstvu, ki so ga v starih časih uporabljali na poljih kot gnojilo, za odganjanje škodljivcev z vrtov in sadnega drevja, za izdelavo mila, odstranjevanje madežev in druga opravila. Pepel je smiselno uporabljati tudi danes, saj vam lahko pomaga prihraniti denar. Ker je lesni pepel lahko škodljiv za kožo, pa pri rokovanju z njim vedno nosite zaščitne rokavice.

Pepel na vrtu

Pepel najpogosteje uporabljamo za posipanje tal zelenjavnega vrta. Lesni pepel namreč vsebuje hranilne snovi, v velikih količinah pa lahko dvigne alkalno raven v psti. Zaradi tega je priporočljivo pred uporabo preveriti kislost oziroma pH-vrednost prsti na vrtu. Poleg tega pepel izkoristite tudi za boljšo rast paradižnika. Okoli posameznih rastlin preprosto nasujte eno četrtino skodelice pepela, ki ga lahko posadite tudi v zemljo h koreninam.

Pepel natresite okoli gredice z zelenjavo, saj boste tako odbili polže in druge škodljivce. Če želite zmanjšati število črvov na sadnem drevju, posujte tudi območje okoli dreves; eno žlico pepela na približno 3,8 kubičnega metra (3785 litrov) vode pa dodajte tudi v ribnik za lažji nadzor rasti alg. Če imate v okolici doma kokošnjak, s pepelom posujte tudi prostor (košaro, posodo) za gnezdenje kokoši, saj s tem preprečite razvoj pršic.

pepel_za_kokosi.jpg

Pepel za posipanje ledenih tal

Namesto da kupite drago sol za topljenje zasneženih in poledenelih površin v okolici doma, po tleh posujte pepel, ki bo povečal trenje in oprijem.

Odstranjevanje madežev

Ko zmešate pepel z vodo, dobite posebno kašasto pasto, ki je odlična za odstranjevanje madežev pečene masti, zažgane hrane in trdovratnih madežev, na primer masti. Obenem lahko tako očistite tudi počrnele spodnje strani loncev in ponev, mast na zunanji strani žara in saje, ki nastanejo na vratcih kamina, ter odstranite madeže s steklenih površin. S pepelom povrnete tudi sijaj posodi iz nerjavečega jekla.

dirty_dishes.jpg

Odstranjevanje lepljive etikete

Za odstranjevanje lepljivih nalepk s stekla uporabite nekaj lesnega pepela. Tako boste namreč zlahka odstranili lepilo s površine steklenic, okenskega stekla ali vetrobranskega stekla avtomobila.

Čiščenje belih lis s pohištva

Večina od nas je že slišala za star trik z uporabo zobne paste za odstranjevanje belih krogov na pohištvu, ki so posledica previsoke toplote ali vode. Morda ne veste, a bele lise na pohištvu zlahka odstranite tudi s pepelom.

Čiščenje vodnega kamna

Na območjih s trdo vodo se vodni kamen hitro nabira na površinah, predvsem na steklenih. Če pa uporabite pepel in vlažno krpo, boste vrnili lesk vašim oknom in drugim steklenim površinam v domu.