Čeprav naj bi bilo dekoriranje v vintage slogu preprosto, pa je treba za dober končni vtis poznati nekaj pravil. Za razliko od sodobnega svetlečega in gladkega videza deluje vintage slog obrabljeno, umirjeno in preprosto. Vrti se okoli slogov iz različnih obdobij in se odlično ujema z različnimi dekorativnimi shemami. Veliko ljudi na primer zamenjuje vintage s slogom ponošenega šika. Čeprav imata nekaj skupnih točk, sta to dva različna sloga z različnimi trendi. Vintage slog vam daje priložnost, da raziščete trgovinice s starinskimi kosi ali bolšje sejme ter poiščete kose, ki bodo vašemu domu dali pravi vintage občutek.

Vintage elementi v kuhinji

Najznačilnejši element vintage sloga je zagotovo vintage kuhinja. V takšni kuhinji lahko najdemo metlice za stepanje preproge, steklenice z mlekom, starinske skodelice in vrčke za čaj, modelčke za oblikovanje masla, vintage mlinček za sol in poper, steklene vrče z bomboni…

vintage_kitchen.jpg

Tkanine in kamin

V interjer vključite čim več blaga in vintage učinek bo zagotovljen. Če imate kamin, lahko poleg njega postavite leseno škatlo s poleni in storži. Tudi velike lesene vžigalice, kakršne so uporabljali včasih, se bodo lepo podale zraven, poleg tega pa so tudi uporabne.

vintage.jpg

Drugi vintage elementi

Na različna mesta vključite še druge vintage elemente – na primer stojalo za dežnike, starinske steklene kozarce, škatlice za nakit, slike s cvetlicami, zarjavele in obrabljene zabojnike za knjige ali druge predmete ali vintage igrače. Pri dekoraciji si pomagajte tudi s praznimi steklenicami vina, pernatimi boami, starinskimi okvirji za slike… Ti dodatki bodo vašemu vintage slogu dodali piko na i.

Če svoj dom prenavljate ali gradite na novo, lahko vintage videz dosežete tudi z nekaterimi arhitekturnimi elementi, kot so izpostavljeni tramovi na stropu, oboki in okrasne letve. Vintage dizajn poudarite tudi z osvetljavo, na primer železnim lestencem. Za dramatičen učinek pa poskrbijo tudi sveče v svečnikih na stenah.

post_1492155_1253335968_med.jpg

Barve in teksture

Za stene izberite barve in teksture z vintage videzom. Lahko nanesete nekaj plasti barve in nato še progaste retro tapete za bolj boemski videz. Če radi tvegate, poskusite starinski videz doseči tudi tako, da stene pobarvate s temno barvo – na primer rjavo ali kobaltno – in počakate, da se posuši. Nato čez njo dodate plast bele barve, ki jo zdrgnete s smirkovim papirjem, tako da se temna barva vidi le na nekaterih mestih.