Pred nami je velika noč, ki je za vernike največji krščanski praznik, ko Kristus simbolično vstane od mrtvih. Velika noč je bila na Slovenskem in tudi drugod po svetu vedno tudi pomladni praznik, ki je tesno povezan s šegami in navadami ter verovanji. Tako za veliko noč krasimo stanovanje, delamo butarice in pirhe, pečemo pletenice in zajčke ter podobno. Pri ustvarjanju uživajo tudi najmlajši, ki se pridružijo staršem pri barvanju in okraševanju pirhov ter pri peki slastnega peciva.

md_273_remic_velikanoc_1.jpg

METULJI IN PIRHI

Spomladi priletijo že tudi prvi metulji. Mi bomo pohiteli in jih za veliko noč naredili kar sami. Velikega metulja bomo naredili iz pirha in kosmate žičke, z metuljem pa bomo okrasili tudi pirh, za katerega smo naredili še podstavek.

Za metulja potrebujemo:
– kosmate barvaste žičke,
– kroglice iz vate,
– jajca iz stiropora,
– akrilne barve z bleščicami,
– čopič,
– paličice ali tršo žico,
– lepilo, škarje.

md_273_remic_velikanoc_2.jpg

Za pirh z metuljem pa še: rolico toaletnega papirja, servietko.

Kako naredimo metulja iz pirha in kosmate žičke?

Jajce iz stiropora pobarvamo z akrilno barvo, ki vsebuje bleščice. V jajce na dveh straneh zataknemo po tri vrste kosmatih žičk različnih barv. Kosmate žičke poravnamo in oblikujemo z roko, tako da dobimo obliko kril. Tipalke naredimo iz barvaste žičke in jih zapičimo v sprednji del jajca. Iz vate oblikujemo štiri manjše kroglice, jih pobarvamo in prilepimo dve na tipalke, dve pa uporabimo za oči. Metulje nabodemo na paličico ali tršo žico, da jih lahko zapičimo v cvetlični lonec ali zataknemo v košaro.

md_273_remic_velikanoc_4.jpg

Kako naredimo pirh na podstavku z metuljem?

Iz tulca toaletnega papirja, ki ga prerežemo na pol, naredimo podstavek (glej sliko 2) in ga pobarvamo.
Metulja naredimo posebej in ga prilepimo na jajce.

md_273_remic_velikanoc_6.jpg

DRŽAVNIŠKI PIRH

Ker si nisem mogla zapomniti vrstnega reda barv na naši zastavi, sem izdelala slovenski pirh. Mogoče bo koristil tudi drugim. Za tiste, ki niso vizualni tipi, pa sem napisala še pesmico:

ZASTAVA BELA, MODRA, RDEČA –
SLOVENIJA JE MOJA SREČA.

Potrebujemo:
– jajca iz stiropora,
– akrilne barve,
– čopič,
– dve paličici,
– dve manjši in eno večjo buciko,
– karton,
– olfanož,
– lepilo.

md_273_remic_velikanoc_5.jpg

Postopek

Jajce iz stiropora nataknemo na paličice in jih zapičimo v cvetličarsko gobo. Pobarvamo jih z akrilnimi barvami po enakih delih: bela, sledita modra in rdeča. Iz tršega kartona z olfanožem izrežemo peruti, noge in čopko ter podstavek. Ločeno pobarvamo paličice in dele, narejene iz kartona, tako kot vidite na končni sliki. Na jajce narišemo simbol slovenskega grba. Oči in nos naredimo z dvema bucikama, ki imata manjšo glavo, in eno buciko z večjo glavo. Jajce nabodemo na paličice (noge), prilepimo stopala in podstavek. Perutnice pritrdimo na jajce z buciko (tako so gibljive) ali jih prilepimo.

CEKARČKI ZA PIRHE

Zelo enostavne cekarčke lahko naredimo iz odpadne embalaže, ki je imamo tako in tako preveč. Če na embalažo nalepimo pisan servietek in ga okrasimo, nihče ne bo pomislil, da je cekarček prišel izpod otroških rok. Ne nazadnje je izdelek tudi povsem uporaben, v njem lahko podarimo pirhe.

md_273_remic_velikanoc_9.jpg

Potrebujemo:
– embalažo od mleka ali soka,
– servietke,
– medij za servietke ali lepilo mekol,
– škarje,
– ravnilo,
– svinčnik,
– vrvico.

Postopek

Tetrapak od mleka ali soka odrežemo na 1/3. Dobro operemo in posušimo. S škarjicami za cikcak rezanje odrežemo spodnji del še enkrat. Iz preostalega dela naredimo ročaj za košarico in jo prilepimo z notranje strani cekarčka. Cekarček olepšamo tako, da izrežemo motiv iz servietke (samo en sloj) in ga poljubno prilepimo. Namesto tega lahko prilepimo okrasni ovojni papir ali izrežemo kakšno rožico iz revij.

md_273_remic_velikanoc_8.jpg

Več o izdelovanju tradicionalnih in modernih pirhov najdete v priročniku za ustvarjanje Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, kjer je v eni knjigi prikazanih več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, 2011, www.hobi-ustvarjanje.si.