Ob tem pa mora zagotavljati kakovostno in dolgotrajno uporabo. Poleg naših želja in potreb na izbiro modela sedežne garniture močno vplivata velikost in oblika našega bivalnega prostora. Če je prostor dovolj velik in dimenzijsko nismo omejeni, se lahko pri odločitvi popolnoma prepustimo željam po udobju in videzu. Če se soočamo s prostorskimi omejitvami, pa moramo biti ob željah pozorni tudi na to, da dimenzijsko ustreza in je funkcionalna. V takih primerih je velikokrat prava rešitev izvedba z raztegljivim ležiščem in vdelanim predalom.

Za nakup si vzemite čas

Sedežne garniture ne zamenjamo vsako leto, zato je priporočljivo, da si pri odločitvi za nakup vzamemo dovolj časa in ob tem zberemo čim več informacij. Ob videzu moramo biti pozorni tudi na udobnost, dimenzijsko prilagojenost prostoru, funkcionalnost, sestavo in kakovost.

md_273_sedezne_zakelj_3.jpg

Ko naša odločitev dozori, obiščemo salon in izbrano sedežno garnituro preizkusimo natančno tako, kot jo nameravamo uporabljati doma, nanjo se usedemo, zleknemo in uležemo. Preizkusimo tudi vse funkcije, ki jih ponuja. Za pomoč in nasvet prosimo prodajnega svetovalca in ga ob tem podrobno povprašamo o kakovosti materialov, ki so uporabljeni, in o garancijskem času, ki ga proizvajalec zagotavlja.

Kako do prave odločitve

Ponudba sedežnih garnitur je res velika, zato je priporočljivo, da si pred končno odločitvijo sestavimo spisek naših želja, potreb in zahtev. Velikokrat je težko združiti vse, kar si želimo, bomo pa na tak način lažje dosegli, da nam bodo prodajni svetovalci pravilno svetovali in nam pomagali do prave izbire.

Ležišče

Sedežne garniture z raztegljivim oziroma izvlečnim ležiščem zagotavljajo veliko ležalno površino. Primerne so za manjše bivalne prostore, kjer primanjkuje ležalnih površin, ali za družine, ki si želijo večjega in udobnega prostora za druženje. Ponudba na tem področju je pestra, zato moramo biti pri odločitvi zelo pozorni na naše potrebe. Če jo nameravamo uporabljati za vsakodnevno spanje, mora biti dobro vzmetena, kakovost vodil in konstrukcije pa temu primerna. Če jo nameravamo za spanje uporabljati občasno, pa ni nujno, da je izdelana na osnovi vzmetnic, mora pa biti še vedno dovolj močna in kompaktna. Modeli z ležiščem so največkrat zaprti do tal in imajo trša sedišča.

md_273_sedezne_zakelj_2.jpg

Mehanizem relax

Sedežne garniture s tovrstnimi mehanizmi zaradi prilagodljivosti omogočajo svojevrsten užitek pri počitku. Trg na tem področju ponuja veliko izbiro, zato moramo biti pri odločitvi še posebno pozorni na kakovost vgrajenih mehanizmov. Ti morajo pri velikih obremenitvah dolgoročno ohranjati svoje funkcije. Pametneje je ob nakupu nameniti nekoliko več denarja in si s tem priskrbeti sedežno garnituro, ki zagotavlja dolgotrajno uporabo.

Podnožje

Visoke nogice sedežni garnituri dodajo občutek zračnosti, počivanju na njej pa občutek lebdenja. Olajšano je tudi čiščenje tal. Nizke nogice ali skoraj popoln stik sedalnega dela s tlemi pa sedežni garnituri doda občutek masivnosti, počivanju na njej pa občutek varnosti. Vse skupaj je močno odvisno tudi od modela in sestave.

Prevleka

Pri izbiri prevleke je treba najti pravi kompromis med našimi željami in zahtevami izbranega modela sedežne garniture. Pravilna izbira linije določenega modela še dodatno poudari. Odločamo se lahko med paleto različnih barv usnja, mikrotkanin in tkanega blaga.

md_273_sedezne_zakelj_4.jpg

V zadnjem času se kupci pogosteje odločajo za tkano blago kot mikrotkanino, saj deluje prijetnejše in toplejše. Povpraševanje po naravnem usnju pa je zaradi zagotavljanja dolge življenjske dobe, enostavnega vzdrževanja in pridiha prestiža še vedno veliko.

Sedežno garnituro, oblečeno v usnje, je treba vsaj enkrat na leto premazati z zaščito. Tako usnju ohranimo voljnost in mehkobo, sedežni garnituri pa zagotovimo dolgotrajen svež videz. Posebne nege je potrebna tudi sedežna garnitura, oblečena v tkanino in mikrotkanino. Obstajajo posebna čistila, ki odstranijo skoraj vse madeže, tudi kavo, kri in kemični svinčnik.

V nakup se podajte premišljeno

Izbira sedežne garniture, ki bo hkrati zadovoljila naše potrebe in bo pravilno zapolnila naš bivalni prostor, je vedno težka in zahtevna. Zato naj nam ne bo odveč za nasvet povprašati arhitekta ali notranjega oblikovalca. Zaradi znanja, izkušenj in nepristranskosti bo velikokrat našel primernejšo rešitev od nas samih. Moramo se zavedati, da nakup trajnejših dobrin zahteva pametno in odgovorno odločitev.

Več si lahko preberete na www.zakelj.si.