Utrujenost je vedno, ne glede na letni čas, znak za premislek o tem, kaj počnemo narobe, in poziv telesa k spremembi. Občasna in kratkotrajna, nekaj dnevna utrujenost je normalna, če je na primer posledica napornega delovnega tedna, stresne prelomnice v življenju ali intenzivnih športnih priprav. Če pa nam energije za delo, gibanje in osebne odnose zmanjkuje dlje časa in celo brez pravega razloga, gre morda za kronično utrujenost. Zdravstvenim organizacijam postaja čedalje bolj jasno, da gre pri tem za resno težavo velikih razsežnosti. V ZDA trpi za sindromom kronične utrujenosti milijon ljudi, še več deset milijonov pa jih ima simptome, ki niso uradno diagnosticirani. Za kronično utrujenost so poleg vsakodnevnega pomanjkanja energije lahko značilne bolečine v mišicah, huda izčrpanost po vsaki telesni aktivnosti, glavoboli in motnje v spominu ter koncentraciji. Utrujenost na kakovost življenja vpliva močno negativno, na srečo pa jo je v večini primerov relativno lahko odpraviti. Potrebna je »le« temeljita sprememba življenjskega sloga.

Več sveže rastlinske hrane

Od vseh živil so s hranili najbolj bogata živila rastlinskega izvora, še posebej, če so sveža in pridelana na ekološki način. Sadje in zelenjava sta polna vitaminov in mineralov, ki so ključni za potek mnogih procesov v našem telesu, na ta način pa posredno sodelujeta tudi pri pridobivanju energije v celicah. Ker sta bogata z antioksidanti, preprečujeta tudi utrujenost, ki je posledica delovanja prostih radikalov, še dodatna prednost pa je visoka vsebnost vlaknin. Naše počutje namreč izvira iz prebavil in učinkovitosti prebave, prav na to pa pozitivno vplivajo vlaknine.

sadjezel.jpg

Manj procesirane hrane

Na žalost ni dovolj, da v svojo prehrano uvedemo več sadja in zelenjave, če slabe navade ostanejo. Potrudimo se in iz svojega jedilnika izključimo vsa procesirana živila – žal je to velika večina vseh, ki jih najdemo na policah trgovin. Konzerve, že pripravljeni ali posušeni obroki, sladkarije, mesni izdelki, pasterizirano homogenizirano mleko, »dietni« jogurti in vsi ostali izdelki, ki so jim bili med procesom predelave dodani konzervansi (vključno s sladkorjem), stabilizatorji, arome in barvila. Ker se je marsikomu težko odpovedati kar vsem naenkrat, začnimo postopno in najprej izločimo na primer salame, hrenovke in podobne predelane mesne izdelke, nato izdelke iz bele moke, beli sladkor počasi nadomestimo z naravnimi sladili (agavin sirup, yacon, sladkor kokosove palme ipd.), kravje mleko pa z riževim, sojinim, mandljevim, ovsenim ali kakšnim drugim rastlinskim mlekom. Morda se sliši naporno, a telo nam bo hvaležno.

Vsak dan se gibajte

Še tako zdrava prehrana ne koristi, če je ne spremlja redno gibanje. Najbolje je, da kombiniramo aerobno dejavnost na svežem zraku in anaerobne vaje za krepitev telesa. Tek, kolesarjenje, hitra hoja, planinarjenje, tek na smučeh in podobne aktivnosti nas bodo napolnile s svežim zrakom in pospešile prekrvavitev. V telo na ta način pride več kisika, mi pa se počutimo sveži, zbrani in polni energije. Z aerobno dejavnostjo tudi izgubljamo odvečne kilograme maščobe, ki so prav tako lahko vzrok za utrujenost in brezvoljo. Na drugi strani z jogo, pilatesom, dvigovanjem uteži oz. lastnega telesa in podobnimi anaerobnimi dejavnostmi krepimo mišice, povečujemo koordinacijo in izboljšujemo telesno držo. Logična posledica sta spet boljše počutje in več energije.

lauf.jpg

Vzemite si čas zase

Proti utrujenosti lahko veliko naredimo tudi s tem, da se ustavimo, ko preveč hitimo in si vzamemo čas zase in naše najdražje, tudi ko ga (navidez) nimamo. Velikokrat namreč utrujenost izhaja iz preobremenjenosti, pretirane zaskrbljenosti in premišljevanja, pa tudi iz zadržanih občutij, na primer občutka krivde, jeze ali nemoči. Vedno si vzemimo čas za pogovor z ljudmi, ki so nam blizu, svoje težave in pomisleke razrešujmo sproti in si vsak dan vzemimo vsaj pol ure samo zase. Prijeten začetek dneva je na primer meditacija, pa ne nujno v klasičnem položaju lotusa – vase se lahko poglobimo kar med pripravo zajtrka ali sprehodom v službo.

Stvari, ki so potrebne za srečno in zdravo življenje so namreč preproste, le mi jih vse prevečkrat radi zakompliciramo. Velikokrat jih lahko opravimo kar mimogrede, potrebni sta le volja in odločitev za spremembo.

www.svet-je-lep.com in www.planetbio.si