Veliko ljudi več časa posveti izboru stenske barve kot pa na primer kupovanju idealne sedežne garniture ali drugih kosov pohištva. Barva sten namreč ključno vpliva na podobo celega prostora, saj v njem ustvarijo določeno vzdušje. Ker si mnogi težko predstavljajo, kako se bo določen barvni odtenek obnesel v sobi, za lažji izbor upoštevajte naslednje nasvete.

Ne prezrite barve talnih oblog

Najpogostejša napaka novincev, ki sami izbirajo barve sten, je, da zanemarijo barvo talnih oblog v prostoru, ki ga nameravajo prepleskati. Stene namreč opazite najprej, ko vstopite v prostor, medtem ko drugo največjo površino v sobi – tla – pogosto spregledate, ker ste tako osredotočeni na zidove. Kljub temu pa se v talnih oblogah, ne glede na to, iz katerega materiala so izdelane, vedno skrivajo barva ali celo več različnih barvnih odtenkov.

kaj_upostevati_pri_izboru_stenske_barve_b.jpg

Lesena tla denimo niso le v barvi lesa, ampak lahko združujejo več barvnih tonov, kot so odtenki medu, češnje, ebenovine. Zato naj se barva vaših sten nanaša tudi na nianse talnih oblog, saj bo le tako videti dobro v prostoru. Rdeče stene se bodo recimo odlično podale zraven talnih oblog v barvi češnje, medtem ko zraven hrastovih tal ne bodo videti najbolje.

Naj vas vodijo umetniška dela ali barve pohištva

Preglejte vsa umetniška dela, ki jih nameravate obesiti na sveže prepleskano steno, in za barvo sten izberite en odtenek, ki ga najdete v umetnini. Če se umetnine vsaj v eni barvi ujemajo s stenami, je končna podoba videti zelo profesionalna. Enako načelo lahko uporabljate tudi za preproge, dekorativne tkanine in pohištvo v prostoru – za stene izberite le eno bolj subtilno nianso, ki se skriva v izbranem dekorju ali večjih kosih pohištva.

sodobna_notranja_oprema_3.jpg

Usklajenost z arhitekturnimi potezami

Pomanjkanje arhitekturnega značaja nadomestite z nasičenimi barvami. Značilni temni in nizki stropi in prostori, ki jih čez celo površino krasijo preproge, so videti veliko bolj elegantni in veseli, če izberete bolj dramatične barve, kot sta srebrnosiva ali bledo sončno rumena. Če pleskate prostor z veliko svetlobe in odličnimi arhitekturnimi elementi, pa boste težko zgrešili s katero koli lažjo barvo. Če ima soba ravno nasprotne poteze, se ne bojte izbrati temnih tonov, podobo pa posvetlite s svetlimi kosi notranje opreme in dobro razsvetljavo.