Korejska oblikovalka Jihyun Ryou, ki je prepričana, da ne znamo več delati s hrano, ampak odgovornost za to prepustijo hladilniku, je ustvarila serijo modernih izdelkov, ki učinkovito nadomeščajo tehnologijo. Pri tem se je zgledovala po ustnem izočilu svoje babice in starejših ljudi.

Posamezne vrste sadja in zelenjave se različno starajo

Posamezne vrste sadja in zelenjave se različno starajo. Večina sadja pri tem oddaja veliko etilena, ki pospešuje postopek zorenja. Ravno zato je dajanje sadja v hladilnik tako zelo neumno – etilen se nabere v zaprti škatli in sadje se pokvari še hitreje. Nekatera zelenjava, kot sta čebula in krompir, pa se na etilen odzove drugače – zaustavi proces kaljenja. Če daste banano v plastično vrečko skupaj s krompirjem, bo banana kmalu zgnila, krompir pa ne bo vzklil.

symbiosis_of_potato_and_apple_1.jpg

Zelenjavo postavite v vertikalni položaj

Zelenjavo, na primer korenje in čebulnice, postavite v škatlo, napolnjeno z rahlo vlažnim peskom, in sicer v vertikalni položaj. S tem boste organizmu omogočili hranjenje energije in mu na ta način podaljšali življenjsko dobo. Pesek bo zelenjavo zadrževal v pokončnem položaju, poleg tega pa skrbel tudi za zadostno količino vlage. Ne pozabite ga zaliti od časa do časa.

food_project_1.jpg

Shranjevanje jajc

Jajce ima v svoji lupini milijone luknjic. Le-te absorbirajo vonjave okoli sebe, kar lahko pokvari okus jajca, še posebno, če je ta v hladilniku, kjer so zelo blizu tudi druga živila. Ta polička pa omogoča, da jajce hranimo izven hladilnika. Jajce bo na polici ostalo sveže kar nekaj dni, po navadi pa je užitno še okoli tri tedne od nakupa. Svežino jajc lahko preizkusimo z vodo. Bolj ko so sveža, nižje se bodo potopila: če se potopijo do dna in ostanejo tam, so stara  med tri in šest dni, če se potopijo, a obstanejo pod kotom, so stara več kot teden dni, če se potopijo, a se postavijo pokonci, so stara okoli dva tedna, če plavajo, pa so prestara za uživanje in jih je treba vreči proč.

breathing_of_egg_1.jpg

Dodajanje riža začimbam

Dodajanje riža začimbam je verjetno najbolj znan postopek za podaljševanje užitnosti. Riž absorbira vlago, tako da začimbe ostanejo suhe.

spices_1.jpg

Več hrane boste hranili izven hladilnika, manjšega boste potrebovali in manj električne energije boste potrošili. Živila lahko hranite tudi v kleteh – na tradicionalen način – tudi to bo dalo odlične rezultate.