Pomembna je velikost oken

Eden od dejavnikov, ki vpliva na to, kakšno vrsto zaves boste kupili, je prav gotovo velikost in število oken. Velika okna vam ponujajo več svetlobe v prostoru. Če želite okna vizualno povečati, namestite palico za zavese petnajst do trideset centimetrov nad okvirom okna, kar bo pritegnilo pogled navzgor. Če so okna manjša in ožja, namestite zavese in zastore, ki jih lahko ročno premikate. Če pa imate večja okna, vam priporočamo zavese, ki jih upravljate z vrvico.

 

zavese_barvite.jpg

Razmislite o namenu zaves

Ko razmišljate, katere vrste zaves so najbolj primerne za vas, pomislite tudi, za kakšen namen jih boste potrebovali. Poleg dekoracije prostora imajo  tudi druge praktične funkcije. Z njimi boste zavarovali svojo zasebnost, nadzorovali količino svetlobe, ki prodira v sobo in zmanjšali hrup s ceste. Za najboljši izkoristek svetlobe namestite zavese tako, da je palica za zavese približno trideset do petinštirideset centimetrov daljša od okna, saj jih boste tako lahko  odmaknili od okna.

zavese4.jpg

Ne skoparite z blagom

Obstajata dva popularna stila zaves, med katerimi lahko izbirate: zavese, ki imajo v blagu luknje z obročki, skozi katere poteka palica, in običajne nabrane zavese, ki jih z lahkoto potegnete vzdolž palice. Pomembno je, da ne skoparite z blagom, raje si izberite blago, ki je cenejše, vendar še vedno dovolj kakovostno, da bo enakomerno padalo. Prosojnosti lažjih zaves se izognite tako, da čeznje namestite dodatno zaveso iz težjega materiala, ki jo boste po potrebi zagrnili ali odstrli.