O tem, na kaj morate biti pozorni pri nakupu teh dveh artiklov in kako zanju skrbeti, pa v tokratnem prispevku.

Vzmetnica

Nakup vzmetnice je lahko dokaj boleč za našo denarnico. Zato bodite pozorni na garancijo in na njene pogoje. Preberite si tudi navodila za njeno vzdrževanje. Če niso priložena, pobrskajte po spletu oziroma se pozanimajte pri trgovcu. V nadaljevanju prilagamo nekaj splošnih navodil za vzdrževanje oziroma negovanje vzmetnic. Vzmetnico je potrebno redno obračati, sicer se bo oblikovala po vašem telesu. Da se bo ta obrabljala enakomerno, jo prvih nekaj mesecev od nakupa obrnite na vsake dva tedna, zatem pa štirikrat na leto. To velja tako za obračanje zgodnjega in spodnjega dela kot za obračanje samo vrhnjega dela (noge - glava). Najbolje je, da se tega opravila lotite skupaj s še enim družinskim članom. Tako bo delo veliko lažje, zmanjšali pa boste tudi možnost, da vzmetnico ob tem opravilu poškodujete.

memory_foam_mattress_2.jpg

Dvakrat na leto obrnite tudi letveno podlago. Vzmetnico redno sesajte. Priporočljivo je, da to storite vsakokrat, ko menjate posteljnino! Prah, prhljaj in kožne celice se namreč zelo hitro naberejo in so prava poslastica za pršice. Rjuhe in ostala posteljnina sicer do določene mere zaščitijo vzmetnico, ni pa ta zaščita popolna. Med obračanjem vzmetnice ne pozabite posesati tudi pod posteljo. Presenečeni boste, koliko prahu, prhljaja in živalskih dlak se nabere tam spodaj, ki se potem prenesejo na letveno podlago oziroma vzmetnico. Zagotovo si ne želite imeti umazanije tako zelo blizu sebe, medtem ko spite, kajne?

master_ufd019.jpg

Vzglavnik

Pri vzglavnikih si dobro preberite navodila za nego in vzdrževanje. Večino, še posebno tistih, narejenih iz poliestra in bombaža, se da oprati v pralnem stroju. Operite jih z manj praška in pri nižji temperaturi. Če lahko v pralni stroj stlačite samo eno blazino, zraven dajte še manjšo brisačo, saj boste na ta način uravnotežili boben. Na koncu dobro sperite - samo tako boste namreč iz vzglavnika odstranili ves prašek. Zatem vzglavnik tudi dobro osušite. Za vzglavnik kupite vsaj dve prevleki, tako da ga boste lahko pred prahom in drugimi delčki zaščitili tudi, ko bo ena od njiju v pranju. Pa lahko noč!