Zavarovanje in fotografiranje dragocenosti

Svoje dragocenosti zavarujte in jih fotografirajte ter si tako povečajte možnost, da bodo v primeru odtujitve znova našle pot do vas. Za nasvet o tem, kako ustrezno hraniti določeno dragocenost, lahko povprašate tudi izdelovalca omenjene vredne stvari. Na dražjo elektronsko opremo lahko tudi vgravirate kakšno številko ali ime. Tako bo več možnosti, da bo ostala doma, saj vlomilci ne marajo stvari, ki jih ne morejo prodati naprej, če jih bodo kljub temu odnesli, pa boste z vgraviranim zelo pomagali policiji pri identificiranju vaše lastnine. Svojo lastnino lahko označite tudi z nevidnim pisalom, ki se razkrije ob ultravijolični svetlobi. Čolne, vodne skuterje, opremo za golf in drugo prekrijte, ali pa jih pospravite v garažo. Kolesa, smuči in druge vrednejše predmete priklenite na steno ali ob tla.

picture_19.JPG

Pohištvo

Omara, v kateri hranite nakit in druge dragocenosti, naj ima kvalitetno ključavnico oziroma kakšen drug varnostni mehanizem. Pazite, da ne kupite takšne, ki se jo da z lahkoto dvigniti in odnesti. Imejte v mislih, da bo morda tisto, za kar sami menite, da ste super skrili v denimo zamrzovalnik, sladkornico ali posodo za piškote, prvo, v kar bo pogledal tat. Zato vse dragocenosti zaklenite v omaro ali predalnik oziroma najemite sef in to pospravite vanj (šifro, ki odpira sef, hranite na varnem mestu pod ključem, ločeno od ostalih osebnih dokumentov). Sef lahko vgradite tudi v svoj dom.

Dokumenti in plačilne kartice

Dokumente z osebnimi podatki (bančni izpiski...) najprej raztrgajte oziroma razrežite, šele nato jih vrzite v smeti. Tako vlomilec ali kdo drug med brskanjem po smeteh ne bo mogel priti do vaših občutljivih podatkov. Plačilne kartice podpišite. Če jih hranite doma, jih hranite ločeno od kode.

image_php.jpg

Nove stvari

Verjamemo, da je občutek ob novem računalniku ali televizijskem aparatu nepopisen in da niste niti pomislili, da bi lahko prazna embalaža ob smetnjaku pri vlomilcu naletela na enak odziv. Zato jih razrežite ali zložite tako, da se ne bo videlo, kaj je bilo v njih. Zaklenite svoj računalnik. Pomembne datoteke zaklenite z varnostnim geslom. Poskrbite za dvojnike. Pomembne informacije skopirajte na prazne zgoščenke ali zunanje diske. Lokacije vseh računalnikov spremljajte preko GPS-a.

Krzno in umetniška dela

Dragocene izdelke iz krzna hranite v zaklenjeni omari. Na notranjo stran oblačila napišite svoje ime. Tako ga boste v primeru kraje lažje identificirali. Umetniška dela zavarujte z alarmi in po možnosti videonadzorom.