Omenjene pralineje odlikuje odličen okus, ki ga začara mešanica orehov, pomaranče in čokolade, hkrati pa chia semena poskrbijo, da pralineji niso mastni in težki ter jim da primerno rahlost in zdrave maščobe omega 3.

jeromel

Pralineji:
1/4 skodelice semen chia
sok ene pomaranče (za namakanje chie)
1/4 skodelice grobo mletih orehov
1/4 skodelice rozin
1 žlica kakava v prahu
1 žlička vanilije v prahu
1 žlica agavinega sirupa (za bolj sladek okus)
ščep mlete pomarančne lupine (po želji)
pest kakavovih zrn

Priprava:
Semena chia najprej zmeljete v mešalniku ali kavnem mlinčku ter namočite v pomarančni sok (ta naj v celoti prekriva chio), da chia nabrekne in se zmes zgosti. V multipraktiku zgoščeno zmes zmešajte z rozinami, grobo mletimi orehi, kakavom v prahu, vanilijo in pomarančno lupino. Še vedno ohranite koščke orehov, na koncu dodajte še kakavova zrna, ki jih lahko zmeljete ali pa le grobo zdrobite. Maso postavite v hladilnik za vsaj pol ure, vmes pripravite čokolado.

Čokoladni obliv:
1 skodelica kokosovega olja ali kakavovega masla
3 žlice agavinega sirupa
žlica sladila yacon v prahu
2 žlici kakava v prahu
ščep himalajske soli

Priprava:
Stopljeno kokosovo olje ali kakavovo maslo (razlika je v tem, da se kokosovo olje začne hitreje topiti) dobro zmešajte s preostalimi sestavinami.
Maso iz hladilnika oblikujte v več poljubno velikih kroglic, ki jih “oblečete” s čokoladnim oblivom. Pomagajte si z žličko ali vilico in jih odlagajte na peki papir. Postavite v hladilnik za nekaj ur, da se obliv strdi in postrezite.

Več zanimivih zdravih receptov poiščite na www.svet-je-lep.com in www.planetbio.si