Bambus

Prvi na seznamu okolju prijaznih materialov je seveda bambus. Trdi les denimo ni hitro obnovljiv material, saj drevesa rastejo počasi, medtem ko bambus raste kar do osemkrat hitreje. Ko bambus posekajo, rastlina ne umre, ampak hitro raste naprej, saj je trpežen kot plevel. Je odlična izbira za talne obloge, saj je vsaj tako trden in stabilen kot večina listavcev, pogosto še bolj. Zato iz bambusa vedno več proizvajalcev poleg talnih oblog izdeluje tudi pohištvo, pulte, preproge in druge elemente.

Pluta

Čeprav se pluta morda zdi nenavaden material za talne obloge, ker je mehka, spužvasta in hitro lomljiva, pa je v resnici zelo priljubljena. Veliko talnih oblog iz plute je narejenih kar iz recikliranih vinskih zamaškov, ki so jih proizvajalci obdelali tako, da so na dotik kot trdi les. Pluta je še posebno trendovska zato, ker je neprepustna za vodo, naravna pluta pa tudi ne vsebuje plastičnih mas ali nevarnega formaldehida. Uporabite jo v kuhinji, saj deluje protimikrobno.

talne_obloge_iz_plute_h.jpg

Naravni omet

Večina zidnih površin je prekritih s strupenimi barvami, ki vsebujejo hlapne organske spojine, vendar pa so priljubljene tudi teksturirane stenske obloge, na primer naravni omet. Gre za kakovosten zaključni premaz, ki ni izdelan iz mavca, ampak iz ilovice in apna. Ker ne vsebuje mavca, ga lahko proizvajalci izdelajo pri nižjih temperaturah, posledično pa je med procesom tudi manj izpustov ogljikovega dioksida v ozračje.

Recikliran aluminij

Podjetja reciklirajo aluminij s pomočjo energijsko manj potratnega procesa, v katerem na majhne delce narežejo izdelke iz aluminija, kot so pločevinke, in jih spremenijo v pulte, ploščice za kopalnico, vrtne skulpture, stenske obloge in druge uporabne stvari. Poleg aluminija pa je možno ponovno uporabiti tudi druge kovine in iz njih kreirati tudi manjše dekorativne predmete.

recikliran_aluminij.jpg

Reciklirano steklo

Kuhinjski in kopalniški pulti iz recikliranega stekla so zadnje čase izredno popularni, saj mnogi iščejo načine za ponovno uporabo materialov, ki bi sicer pristali na smetišču. Reciklirano steklo je tako sestavljeno iz recikliranih steklenih koščkov različnih velikosti in barv in kančka betona – če je izdelano iz vetrobranskega stekla, je končni izdelek skoraj prozorno steklo, če je narejeno iz vinskih steklenic, pa je steklo zelene ali rjave barve.

Recikliran papir

Papir je velik del našega življenja, zaradi česar vsak dan posekajo ogromno dreves. Če želite drevesa vsaj delno rešiti, izberite izdelke iz recikliranega papirja, na primer kuhinjske pulte, kose pohištva, dekorativne stenske plošče in ne nazadnje talne obloge. Oblikovani so tako, da stisnjene bloke starega papirja prekrijejo z nestrupeno smolo, da struktura postane vodoodporna, odporna na toploto in madeže. V proces izdelave ni vključene nafte ali formaldehida.