Vzorci

Bele stene boste izdatno poživili z živopisanimi vzorčastimi zavesami. Na tla pa pogrnite živopisano vzorčasto preprogo. Pazite le, da boste izbrali enake barve kot na zavesah. Pohištvo naj bo enobarvno in iz barv, ki so zastopane na preprogi oziroma zavesah.

550_101466628.jpg

Nevtralne barve

Če želite poživiti dnevno sobo v nevtralni barvni paleti, dodajte nekaj blazin v rožnati barvi, v to barvo pa oblecite tudi naslanjač. Na steno obesite barvito umetniško delo. Namesto klasičnih polic iz mavčnih plošč izdelajte niše. Prebarvajte jih z roza barvo. V kot postavite kakšno večjo lončnico. Nevtralne barve lahko učinkovito in relativno poceni "razbijete" z okrasnimi predmeti v živih barvah. Če se jih naveličate, jih enostavno zamenjajte z novimi. Če želite razbiti popolnoma belo dnevno sobo, a niste prepričani, s katero barvo, "tvegajte" in prebarvajte kavno mizico z denimo sinjemodro barvo. Vam je všeč? Na steno obesite še kakšno umetnino v tej barvi ali pa s to barvo sami prebarvajte platno. Za piko na i na kavč položite kakšno okrasno blazino v tej barvi.

Ali pa prebarvajte samo eno steno v drugo barvo, na belo steno pa obesite umetnino, ki vsebuje barvo stene. Kavč opremite z okrasnimi blazinami z vzorci v barvi stene. Barve so lahko tudi zelo subtilne. Stene prepleskajte v nežno modro barvo, v takšnem odtenku naj bo tudi pohištvo. Nanj položite nekaj blazin v nežno roza barvi, za piko na i pa na steno obesite kristalni lestenec v nežno zeleni barvi. Barvo lahko v prostor na zelo enostaven in relativno poceni način vpeljete tudi z namestitvijo zaves. Izberite takšne s posebno zanimivim vzorcem. Če se ne ujema s siceršnjo opremo prostora, jih vanj povežite s kakšno dekoracijo in/ali lestencem v barvi zaves.

550_101340626.jpg

Izstopajte

Bodite drzni. Eno od sten v sobi prebarvajte z živo rumeno barvo. Čez bel kavč pogrnite roza odejo in okrasne blazine v rumeni, roza in modri barvi. Preproga naj bo črnobela, enako tudi dekorativni predmeti. Če si želite pričarati plažo kar v zavetju svojega doma, stene prebarvajte v barvo oceana. Na tla položite črtasto modrobelo preprogo, ki spominja na kopalno brisačo, nekaj sedalnih blazin in pleten stol. Na kavno mizico položite nekaj dekorativnih predmetov v oranžni, modri in beli barvi, idealne so tudi kakšne školjke ali korale. Na kavč kremaste barve dajte okrasne blazine v modri in oranžni barvi. Navtično dnevno sobo boste dobili tudi, če boste stene prepleskali z nežno modrosivo barvo in jih okrasili s fotografijami jadrnic ali pa na polico namestili kar njeno maketo. Poudarite jih z belo obrobo. Zraven se bo izvrstno podal rdečemodri črtasti kavč.

Zelo lepo se skupaj podajo tudi modri in rumeni toni. V tej kombinaciji opremljena soba vam bo gotovo dvignila razpoloženje. Klasično opremljeno dnevno sobo popestrite tako, da na steno obesite dva uokvirjena različna vzorčasta kosa blaga. V barvi enega od njih naj bo okrasna blazina, v barvi drugega pa zabojček za časopise. Ne bojte se skupaj zmešati komplementarnih barv, denimo cimetno rdečo z jabolčno zeleno, modro z oranžno ali vijolično z rumeno. Čeprav so si nasprotne, bodo namreč skupaj dale dinamičen in živahen videz.

Stenska dekoracija, svetila in rastline

Dnevno sobo lahko izdatno poživite s slikami oziroma zanimivimi okvirji. Da boste vse skupaj povezali z opremo prostora, na kavč položite nekaj okrasnih blazin in/ali odejo v barvi slik oziroma okvirjev. Namesto slik lahko uokvirite tudi ovitke od plošč oziroma zgoščenk. Tudi z izbiro lestenca lahko dnevni sobi vdahnete povsem novo življenje. Rastline bodo dnevno sobo naredile veliko bolj privlačno. Necvetočim lahko kanček žive barve dodate z živopisano vazo. Tudi preproge so učinkovito "orodje" za poživitev prostora. Izberite takšno, ki se bo ujemala s siceršnjo opremo ali pa jo skupaj povežite z okrasnimi blazinami ali kakšnim drugim okrasnim predmetom ali sliko. Če je vaš prostor v hladnih tonih, dodajte nekaj toplih. Soba bo zaživela v povsem novi luči.

550_101320771.jpg

Uravnotežena dnevna soba

Lahko se odločite tudi za bolj umirjeno varianto. Izberite dva glavna odtenka in ju enakomerno razporedite po sobi. Zelo lepo se skupaj podata olivno zelena in kremasto rumena. Naslanjača preoblecite v rumeno barvo, okrasne blazine na kavču bele barve pa naj bodo v zeleni barvi, enako podstavek namiznih luči. Na steno nad kavčem obesite abstraktno sliko v omenjenih barvah.

Retro dnevna soba

Ljubitelji retro videza sobo opremite z rdečerjavimi toni. To bo prostoru dalo novo dimenzijo. Stene okrasite z lesenimi letvicami v svetlo rjavi barvi. Ob njo potisnite nizko omarico v rdeči barvi, na steno pa namestite še nekaj polic v barvi omarice. Nanje položite nekaj okrasnih predmetov v rdeči, rjavi, črni in sivi barvi. Na lesene talne obloge v temnejši rjavi barvi postavite retro naslanjač in počivalnik za noge v temnejši rjavi barvi.

Rustikalna soba

Le kaj je bolj rustikalnega od "golih" opečnatih sten? Uživajte v pogledu nanje. Sobo opremite s sedežno garnituro svetlo oranžne barve, na tla pa pogrnite vzorčasto rdečeoranžnomodro preprogo in se sprostite. Več zgoraj omenjenih idej za dekoracijo dnevne sobe si lahko ogledate v naši fotogaleriji.