Lepo in okusno zelenjavo lahko gojite tudi v zabojčkih v notranjih prostorih. Najpreprosteje je začeti s solato, ki ne zahteva prav veliko dela. Vzgajanje solate v okrasnih zabojčkih vam omogoči vedno svež pridelek, poleg tega pa prinese v vaš dom zelenje in naravo. Začnite takoj!


Zabojčke postavite na toplo mesto in zemljo zalivajte

Najprej izberite primeren zabojček, ki naj ima spodaj odprtine, tako da lahko iz njega neovirano izteka odvečna voda (podložite ga s primernim podstavkom). Zabojček je lahko plitev, saj solatne korenine ne sežejo globoko, vendar pa naj bo dovolj velik, saj ne boste solate gojili le za en obrok, kajne? Če imate dovolj prostora, pa jih vzemite več. Nato se lotite izbiranja primernih semen. Izognite se glavnati solati, ki zavzame preveč prostora, in raje kupite listnate vrste – tisto vrsto solate, ki jo imate najraje, seveda.

Nato potrebujete še zemljo. Organska je najboljša, zadostuje pa tudi navadna zemlja z vrta. Napolnite zabojčke z zemljo do višine približno tri centimetre pod vrhom. Kot rečeno, so korenine solate plitve, zato je bolje, da semen ne zakopljete v luknje, temveč jih potresete po vrhu in jih zastrite z zemljo, da bodo le kake tri milimetre globoko pod njo. Zemljo dobro zalijte in zabojčke postavite na sončno in toplo mesto; poskrbite, da se zemlja ne izsuši. Že čez teden dni bodo pognali kalčki. Ko rastejo, jih razredčite, da so od 7 do 10 centimetrov narazen, potem pa samo opazujte, kako listi rastejo in se krepijo.


Hidroponsko vrtnarjenje za pester pridelek domače zelenjave

Za vse tiste, ki imate nekoliko več prostora v ogrevanem zimskem vrtu, pa še ena ideja: hidroponsko vrtnarjenje. Le nekaj posebnih stolpov z odprtinami za zelenjavo, po katerih se pretaka voda s hranilnimi snovmi, vam omogoči pester pridelek domače, organsko pridelane zelenjave – od solate do paradižnika. In to tako v rastni sezoni kot v zimskem času. Kaj še čakate? Na delo in veselo vrtnarjenje!